"Булгаргаз" алармира за задаваща се газова криза

OFFNews 30 октомври 2014 в 13:27 8723 23

Доставките на газ за България от началото на седмицата са намалени с до 40% на ден, обясни пред bTV изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Дафинка Янкова.

Засега все още няма официално предупредение или обяснение от страна на „Газпром“ за намалените доставки. По неофициална информация става дума за технически проблем, посочи Янкова.

Намалението няма да засегне крайните потребители. Топлофикациите с неплатени дългове обаче може да останат без газ. Такъв е случаят с топлофикациите в Перник и Русе. Неплатени задължения имат още тецовете в Плевен, Бургас и Враца.

„Булгаргаз“ намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите, спрямо заявените количества, заради по-малките количества газ, които получаваме от Украйна, заяви пред БНТ зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски.

През последните дни от правителството съобщиха за намаляване на налягането в тръбата, по която получаваме газ от Украйна, както и за това, че получаваме по-малки количества газ от договореното.

Енергийният министър Васил Щонов обаче увери, че за момента няма причина за притеснение, защото намаляването се компенсира от газохранилището в Чирен.

Терзийски обаче съобщи, че налягането в тръбата е днес е още по-ниско.

Това намаляване ще се отрази най-вече на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но не се очаква да има отражение върху битовите абонати, защото те са защитени потребители, коментира Терзийски.

Два са основните проблеми, които водят до тази ситуация – кризата между Русия и Украйна и „затворените“ пари в дружествата от структурата на БЕХ, каза експертът.

На фона на финансовия дефицит в енергийната система, при намалените количества природен газ и невъзможността да разполагаме с финансовите средства от произведената електрическа енергия, става невъзможно да се доставят алтернативни горива, подчерта Валентин Терзийски.

„Най-топлият сценарий“ за тази зима е Украйна да успее да заплати на Русия 4,5 млрд. долара за газ. В този случай ще остане да разрешим само вътрешните финансови проблеми. Най-лошият случай обаче съчетава вътрешния дефицит и спирането на доставките на газ през Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!