Борисов: Работим активно, за да бъде 100% държавно, всичко което касае газопренасянето

OFFNews 13 октомври 2015 в 11:08 2035 1

Борисов: Работим активно, за да бъде 100% държавно, всичко което касае газопренасянето

България работи активно, за да бъде 100% държавно, всичко което касае газопренасянето. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония за въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат, съобщава „Фокус”.

Борисов посочи, че подобен ангажимент е заявен пред Европейската комисия. „Всичко това го правим, за да бъдем конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори зад мен да стои най-добрата в региона газопреносна система, за която са вложени милиарди и да можем да отстояваме позицията си България да бъде газарозпределетилен център”, коментира премиерът.

„Затова и интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 МВт на новия компресор и със старите около 20МВт, ние можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Аз съм много щастлив, че американските колеги са тук, за да видят България какви усилия полага, за да модернизира, разширява и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, добави премиерът.

Другата седмица започва разширяване на газохранилището в Чирен.

„Не се правеше, защото ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтиния газ през лятото и през зимата ще ни е по-евтино. Няма да купуваме скъп толкова много, а ще си напълним газохранилището през лятото”, коментира премиерът. Вече сондите са готови, така че другата седмица може и това да видите. Пожелавам успех на всички и да имаме 20-30 млрд. куб. м газ през следващите години, които да минават през България”, заяви още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!