Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Борисов: Да е жив и здрав Юнкер, 75 % от средствата за АМ"Марица" са от еврофондове

OFFNews 28 май 2015 в 16:55 2744 1

Снимка БГНЕС/Архив

ЛОТ 2 на магистрала "Марица" бе официално открита от премиера Бойко Борисов в присъствието на министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Ивайло Московски.

Дългоочакваното посещение  на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу в България, която трябваше да присъства на церемонията бе отложено заради тежка авария на летището в Брюксел.

По традиция лентата преряза премиерът, а министърът на регионалното развитие връчи тържествено Акт 16 за открития участък на директора на АПИ инж. Лазар Лазаров. Церемонията се състоя на пътен възел "Димитровград", който е най-големият в Южна България.

"Да е жив и здрав Жан Клод Юнкер и всички, които ни помагаха, защото всичко е благодарение на европейската солидарност", обяви Борисов, по време на официална церемония при откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица".

Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт 2007-2013 г.”

Магистрала „Марица” е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Тя ще свързва магистрала „Тракия” при пътен възел „Оризово” с Капитан Андреево на българо-турската граница. Магистрала „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив - ГКПП Капитан Андреево.

„Много от възрастните хора въздишат по социализма, но от 1979 година са искали да построят тази магистрала. Хората въздишат по онова време, но сега се случва. Съжалявам, че хората, които живеят в Димитровград и Харманли не могат да видят какво се случва от другата част на страната - Сандански и Благоевград, Шумен и Белокопитово", посочи Борисов в тържественото си слово. 

Премиерът изказа благодарност на археолозите, които са приключили разкопките в предварително посочения срок.

„Имайте предвид, че е важна и европейската солидарност. 75% от това са го направили французи, германци и холандци, с техни пари. Това, че всички еврофондове се усвояват от България и с всеки изминал месец се вдигаме на по-горно ниво е показател за нашето развитие. Думите отлитат, направеното остава. Това ще го ползвате вие", каза още министър-председателят.

Изпълнител на 34-километровия участък от Димитровград до Харманли е сдружение "Марица Хайуей", в което влизат българската "ПСТ Груп" и австрийската "Порр". Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146.56 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "Рутекс - ЕТЕ" за 799 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на "Пътпроект" ЕООД.

До края на октомври трябва да бъде готов и другият участък от магистрала "Марица" – от Оризово до Димитровград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови