Банкери от "Тексим", "Алианц", "Емпорики" и един от квесторите в новата управа на ТБ "Виктория"

След близо 6-месечно затваряне днес банката започва разплащанията с клиенти

OFFNews 12 декември 2014 в 07:57 9239 2

Бивши изпълнителни директори на банки в България и един от квесторите на ТБ "Виктория" ще останат в ръководството й. Това става ясно от прессъобщение на БНБ.

БНБ е възложила на квесторите на дъщерната на КТБ банка "Виктория" да проведат Общо събрание на акционерите на 15 декември, за да се промени Уставът на банката, като от двустепенна се премине към едностепенна система на управление, и да бъде избран нов петчленен Съвет на директорите.

Предложеният състав е следният: Красимир Жилов (бивш изпълнителен директор на "Тексим Банк" и на "Сосиете Женерал Експресбанк", работил е и във финансовите структури на "Химимпорт" и "ЦКБ Груп"), Галя Димитрова (бивш изпълнителен директор на "Алианц Банк България"), Божидар Аршинков (един от назначените от БНБ квестори на банката по времето на специалния надзор), Eвгения Стоянова и Бойка Василева (член на УС на "Емпорики Банк България", по-късно "Креди Агрикол България", а след придобиването й от КТБ - ТБ "Виктория").

"Този екип има необходимия опит в управлението на търговски банки и постигането на надеждни и добри резултати", пишат от БНБ.

За външен одитор на банката се предлага да бъде избран „Ърнст и Янг одит” ООД, които са били одитор до края на 2013 г.

Затворената на 22 юни ТБ "Виктория" (бивша "Креди Агрикол България") отваря врати за клиенти днес, 12 декември. Започват и разплащанията с клиенти, припомниха от банката.

От днес дебитните карти, издадени от банката, ще бъдат активни и средствата в тях ще могат да се теглят от банкомати и ПОС терминали на други банки и търговци.

В офисите на банката ще се обслужват сметките само на клиенти с изтекъл срок на дебитната им карта.

Левови и валутни преводи ще се приемат за изпълнение в офисите на банката.

Валутните преводи ще се изпълняват само със “SPOT” вальор, т.е. два работни дни от датата на нареждането.

Средства на каса ще се изплащат, както следва:

- до 2000 лева дневно – без предварителна заявка;

- над 2000 лева (1 000 евро/1 500 щатски долара) дневно – със заявка от два работни дни. Предварителна заявка няма да се изисква в случаите на теглене на депозити на датата на падеж.

Функционирането на интернет банкирането на банката ще продължи в режим на пасивен достъп. Възстановяването на всички останали операции, съгласно предоставените потребителски права, ще се осъществи в най-кратък срок, се казва в съобщение на банката.

"Наличните парични средства на ТБ „Виктория” ЕАД покриват изцяло размера на привлечения ресурс от фирми и граждани и гарантират възможност за пълно удовлетворяване на вложителите. С цел осигуряване на Вашето качествено и навременно обслужване Ви молим, искания за закриване на картови и безсрочни сметки да бъдат депозирани при възстановяване обичайния ритъм на работа на Банката", призовават от ТБ "Виктория".

ТБ "Виктория" бе поставена под специален надзор от 22 юни 2014 г.

Ликвидните средства, с които разполага ТБ „Виктория” ЕАД, вече възлизат на стойност 160 млн. лв., като се очакват и допълнителни постъпления в следващите месеци, по информация на БНБ.

На 23 декември ще приключи специалният надзор на банката, съобщават още от централната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!