БНБ очаква отнемане на лиценза на КТБ

OFFNews 27 октомври 2014 в 17:06 6847 5

БНБ очаква отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка. В доклада за състоянието на КТБ, който Централната банка внесе в парламента, е записано, че се очаква банката да отчете отрицателен собствен капитал и това води до законовото задължение на БНБ да отнеме лиценза.

Решението за отнемането на лиценза трябва да бъде взето пет дни след оповестяване на данните.

До 20 дни след решението Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро.

От БНБ подчертават, че единственият вариант за преструктуриране и оздравяване на Корпоративната търговска банка и дъщерната й "Виктория" минава през законодателни промени.

От БНБ съобчиха, че част от информацията в доклада за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория“, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд.

В доклада се съдържа финансова информация за „Корпоративна търговска банка“ АД към 31.03.2014 г. и резултатите от последната надзорна инспекция, извършена в банката в периода 20.05.2013 г. - 08.07.2013 г., както и финансова информация за Търговска банка „Виктория“ ЕАД към 31.03.2014 г. на база предоставената от самата банка финансова отчетност и резултатите от последната надзорна инспекция към 31.03.2013 г.

В доклада е отделено внимание на целта, обхвата и изводите на надзорната инспекция в „Корпоративна търговска банка“ АД, извършена в периода 7.07.2014 г. – 14.10.2014 г., на база данните към 30.06.2014 г.

Очертани са последващите стъпки, които да бъдат предприети, съгласно действащото законодателство.

Представянето на тази обширна информация съответства на принципа за откритост и прозрачност в работата на БНБ. Целта е приложеният доклад да хвърли допълнителна светлина върху действията на БНБ, които от самото начало, в тяхната логика и последователност, са подчинени на стриктното следване на действащата законова рамка и процедури.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20.11.2014 г. за КТБ и на 22.11.2014 г. за ТБ „Виктория“.

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание.

Ето и част от доклада на БНБ, който е бил внесен днес в Народното събрание:

На основа на данните от анализа, оценката и заключението на одиторските фирми за размера на необходимите обезценки се очаква КТБ да отчете пред управление „Банков надзор“ на БНБ отрицателен собствен капитал.

След получаването на финансовите и надзорните отчети действията на съответните институции и тяхната последователност следват разпоредбите на съществуващата законова рамка:

       Законовото задължение за отнемане лиценза на банка, която има отрицателен собствен капитал (според чл. 36, ал. 2, т. 2 на Закона за кредитните институции).

       Решението за отнемане на лиценза се взема в срок до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността, т.е. от получаването на надзорните отчети, показващи отрицателния собствен
капитал на КТБ (според чл. 36, ал. 3 на Закона за кредитните институции).

       Искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ (според чл. 37, ал. 2 на Закона за кредитните институции).

       До 20 работни дни от датата на решението за отнемането на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва изплащането на гарантираните размери на влоговете (според чл. 23, ал. 5 на Закона за гарантиране на влоговете в банките). При наличие на изключителни обстоятелства Фондът може да удължи този срок с не повече от 10 работни дни (според чл. 23, ал. 6 на Закона за гарантиране на влоговете в банките).

       Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплаща гарантираните размери на влоговете чрез търговска банка/търговски банки, определена от неговия Управителен съвет. В срок не по-късно от 7 работни дни преди започване изплащането на гарантираните суми Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е длъжен да оповести в най-малко 2 централни еже-дневника деня, от който вложителите могат да получат гарантираните суми, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания (според чл. 23, ал. 2 и ал. 4 на Закона за гарантиране на влоговете в банките).

Други, вместо гореописаните, решения и действия на БНБ и/или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, вкл. свързани с преструктуриране на КТБ, ще бъдат възможни единствено ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови