БНБ отвори печатницата за пари

Христо Пелов, Александра Маркарян 20 август 2014 в 14:33 12522 21

Българската народна банка поръча отпечатването на огромно количество банкноти. Централната банка е пуснала две обществени поръчки непосредствено след затварянето на Корпоративна търговска банка (20 юни, петък).

Първата поръчка е публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки на 23 юни, понеделник.
Тя е за отпечатването на български банкноти с номинал 5, 10, 20, 50 и 100 лева. Общата стойност на поръчката е 26 000 000 лева без ДДС.

Втората поръчка на БНБ е от 18 август. Избраната процедура е „договаряне без обявление“. Поканата е изпратена до „Обертюр Фидюсиер“. Иска се отпечатването на 60 милиона банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева.

Мотивите на БНБ за спешната поръчка следните:

„При спазване на законоустановените срокове по ЗОП за провеждане на ограничена процедура и избирането на изпълнител, включително и сроковете за извършването на проучване/потвърждение за достъп до класифицирана информация, съгласно ЗЗКИ, БНБ би могла да сключи договор за отпечатване на български банкноти, както и да възложи отпечатването на съответни тиражи, най-рано в края на текущата година. Същевременно в края на месец юни и началото на месец юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Tърсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на месец юни. Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за наличнопаричното обращение в България“.

"Обертюр Фидюсиер" АД е единственото дружество на територията на страната, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и адекватна организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка, допълват от централната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!