БНБ дала "Виктория" на Цветан Василев на база проверка от март 2013

OFFNews 29 октомври 2014 в 16:15 7057 1

БНБ е разрешила на КТБ да придобие Търговска банка "Виктория" на база проверка от март 2013 година и отчетите, подавани от банката на Цветан Василев.

Това стана ясно от отговор на подуправителя на БНБ и министър на финансите при Жан Виденов Димитър Костов на въпрос от Лиляна Павлова (ГЕРБ) на заседанието на комисията по бюджет и финанси в парламента.

Въпросната проврка е показала, че състоянието на КТБ е цветущо.

БНБ разреши на КТБ да придобие 100% от "Креди Агрикол България" (преименувана на ТБ "Виктория") на 30 април 2014 г. срещу 92 млн. лева.

По-малко от два месеца по-късно - на 20 юни - КТБ бе поставена под особен надзор от БНБ с мотив риск от неплатежоспособност. На 22 юни съдбата й последва и ТБ "Виктория". И двете банки остават затворени и до днес, а вложителите нямат достъп до парите си.

"Нямаше пречка да дадем одобрение. Аз съм го дал. КТБ купуваха загуба. "Креди Агрикол" беше на загуба с 2 милиона по това време и до края на 2014 година тя щеше да стане 8-9 милиона лева. Банката от години беше на загуба, французите затова си тръгнаха", коментира подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който също присъства на заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!