Ако Гърция фалира, бизнесът в България ще пострада тежко

ОFFNews 15 април 2015 в 14:40 3005 3

Ако положението в Гърция продължи да се влошава и в крайна сметка се стигне до фалит, една от най-пострадалите страни ще е българският бизнес.

Това стана ясно днес по време на пресконференция на компанията за защита от кредитен риск Кофас по повод Третата конференция по управление на кредитния риск на фирмата у нас, който ще се проведе на 23 април.

Милена Виденова, управител на Кофас за България съобщи, че у нас са регистрирани над 11 хиляди дружества с гръцко участие, а южната ни съседка е на трето място по инвестиции в държавата ни за периода 2010 - 2013 г.

През последните 2 години България изнася най-много за Германия, Турция, Италия Румъния и Гърция в този ред, а най-голям внос има от Русия, Германия, Италия, Румъния и Гърция, сочат данни на Министерството на икономиката и НСИ.

Според Кофас има 2 сценария за развитието на положението в южната ни съседка. Първият е по-вероятен и при него Гърция ще остане в Еврозоната, ще възстанови доверието на инвеститорите в себе си, което ще доведе до спиране на изтичането на вложения и ръст на приходите от данъци.

Рисковият сценарий обаче вещае спиране на ликвидната помощ и възможността да се емитира нов дълг от Гърция, лимитиране на тегленията и трансфери на средствата от банките в Гърция и започване на печат на нова валута, която бързо ще се обезцени.

Всичкото това би довело до фалити на гръцки фирми, които са имали сериозни финансови инвестиции в страната ни или свиване на инвестициите им.

Освен това е възможно въвеждане на допълнително данъчно облагане от страна на Гърция върху стокооборота с България, който по предварителни коментари е в размер на 26%.

Косвените загуби ще се отразят в отблъскването на чужди инвеститори поради дестабилизация на икономическата обстановка в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!