ЦИК обяви, че песента за Райна Княгиня на турски не нарушава закона, но глоби Местан

OFFNews 03 октомври 2015 в 11:43 2925 9

Централната избирателна комисия обяви, че изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език при откриването на предизборната кампания на ДПС не е нарушение на Изборния кодекс. В същото време, ЦИК глобява лидера на ДПС Лютви Местан заради това, че е поздравил избирателите си на турски.

Решение №2463-МИ на ЦИК бе публикувано малко преди полунощ на 2 октомври на сайта на Комисията.

Сигналът срещу ДПС е подаден от ВМРО и народни представители на 29 септември. В него се казва, че при откриване на предизборната кампания на ПП „Движение за права и свободи“ са допуснати съществени нарушения на правилата за водене на предизборна кампания. Провеждана е агитация на чужд език в нарушение на чл. 181 ал. 2 от ИК, а също така, по време на концерта, съпровождащ откриването на кампанията, е изпълнена българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името „Кой уши байрака“, което, по мнението на вносителите на сигнала, също представлява предизборно нарушение.

На 2 октомври 41 народни представители са изпратили писмо до ЦИК, в което се казва, че на въпросния предизборен митинг на ДПС председателят на партията Лютви Местан "за пореден път демонстративно и напълно съзнателно" е нарушил разпоредбата на Изборния кодекс по чл. 181, ал. 2, гласяща предизборната агитация да се извършва единствено и само на български език. Подписалите писмото настояват за „прилагането на закона в цялата му тежест“, предвид многократните нарушения на чл. 181 ал. 2 от ИК, извършвани от председателя на ПП „Движение за права и свободи“.

Подписалите писмото са: Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски, Магдалена Ташева, Мартин Димитров, Петър Славов, Красимир Велчев, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Атанас Стоянов, Христиан Митев, Полина Карастоянова, Юлиан Ангелов, Валентин Иванов, Петър Петров, Султанка Петрова, Милен Михов, Емил Димитров, Димитър Шишков, Борислав Миланов, Валентин Павлов, Никола Хаджийски, Борис Станимиров, Методи Андреев, Христо Гаджев, Евгени Стоев, Стефан Дедев, Пламен Тачев, Станислав Иванов, Катя Попова, Десислав Чуколов, Николай Александров, Калина Балабанова, Иван Димитров, Станислав Станилов, Илиан Тодоров, Таско Ерменков, Димитър Дъбов, Стоян Мирчев, Георги Божинов и Костадин Марков.

"Не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания, - се казва в становището на ЦИК. - Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности.

Но несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване."

ЦИК е съставила акт за нарушение на Местан. Той ще бъде изпратен до областния управител на Разград за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!