Така ще изглежда изборната бюлетина

OFFNews 24 април 2014 в 12:40 14862 5

Бюлетина

На заседанието си вчера Централната избирателна комисия утвърди с решение окончателния вариант на бюлетината, с която на 25 май ще гласуваме за Европейски парламент.

В левия край на бюлетината ще се изписват имената на партиите, коалициите и независимите кандидат, които се състезават на изборите. Пред техните наименования ще има квадратчета, в които избирателите трябва да посочат с „Х“ или „V” за коя формация (или независим кандидат) гласуват.

В дясната част на бюлетината ще са разположени кръгчета с номерата от 1 до 17. В случай, че избирателят има предпочитания към някой от кандидатите на партията, за която дава своя глас, може да посочи това, отбелязвайки – отново с „Х“ или “V”, номера на своя фаворит в партийната листа. Във всяка тъмна стаичка ще има изложени листите на всички формации, така че избирателят да направи нужната справка за номера, под който е поставен неговият любим кандидат.

Новият вид на бюлетината се наложи заради промени в Изборния кодекс, които парламентът прие на 11 април. По настояване на ДПС в изборните книжа бяха въведени кръгчетата за преференциите. Хората на Местан се опасяваха, че ако и партиите, и кандидатите са оградени в квадратчета, това ще обърка избирателите им и те биха могли, по невнимания, да изразят предпочитание за някой кандидат, с което да пренаредят листата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови