Станишев: Фашизмът още е жив

Винаги ще идваме на паметника на съветската армия, твърди соцлидерът

OFFNews 09 май 2014 в 16:39 7229 31

Tрябва винаги да помним, че фашистката идеология е жива и затова сме тук - като предупреждение, заяви председателят на БСП Сергей Станишев при поднасянето на цветя пред паметника на съветската армия.

Искам да поздравя всички ветерани от Втората световна война и да отдам почитта на парламентарната група на Коалиция за България към загиналите в най-голямата битка срещу „кафявата чума” през 40-те години на двадесети век, каза Станишев.

Паметта им е жива за всички нас, защото този, който не помни своята история, няма бъдеще, затова днес, на девети май, цялата парламентарна група на левицата е тук, пред този паметник, за да почетем всички, които са загинали и всички, които са се борили срещу нацизма, каза още той.

Лидерът на БСП подчерта, че за него този празник е и дълбоко личен, защото неговият дядо е воювал в тази война, а неговият баща е бил български антифашист и "това е в кръвта ми и тази мисъл е в моето сърце".

Днес на девети май отново съм тук, тук са и моите колеги от БСП и партиите на Коалиция за България, и винаги на този ден ще бъдем на този паметник, каза още той.

Станишев заяви, че в тези трудни седмици виждаме една неестествена ситуация - два братски народа - руският и украинският преживяват тежка криза.

Това не е естествено състояние и искам да заявя ясно: БСП ще бъде политическата сила, която ще отстоява диалога и политическото решение за преодоляване на тази криза. Ние сме против насилието, заяви Станишев.

Той коментира, че всички сме видели ужасни гледки от Одеса - омраза и насилие, което БСП осъжда категорично и се противопоставяме на него.

Соцлидерът подчерта, че ще работи за това България да бъде мост за решаването на тази криза, да бъде инструмент на политическия диалог, защото има три основни позиции, които БСП отстоява и в парламента.

По думите му първата позиция е за политическо решение на кризата, която изисква диалог, който не се получава чрез заплахи, ескалация на говорене и действия, не става и чрез икономически санкции.

Като втора такава той посочи позицията против икономически санкции спрямо Русия, защото те вредят на България и в крайна сметка отслабват Европа. "Имаме своята отговорност като политическа сила, а България като държава да гарантира мира, спокойствието, нормалния живот и връзките на българите живеещи в Украйна. Това са трите принципа, които ще отстояваме от тук нататък. Това трябва да се знае от българското общество", категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!