Симеонов похвали ЦИК за глобата на Местан

OFFNews 03 октомври 2015 в 13:51 3097 0

Снимка БГНЕС

Решението на ЦИК да наложи наказателно постановление на ДПС за предизборната агитация е похвално. Това каза за „Фокус” лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с постъпило в ЦИК писмо за нарушение на правилата за водене на предизборна кампания от ДПС с председател Лютви Местан, подписано от 41 народни представители.

„Изключително съм удовлетворен. Вчера в 16:00 часа входирахме сигнала в деловодството на ЦИК, а днес вече имаме решение, което означава, че комисията явно има сериозно желание да бъде образец в спазването на закона. Така и трябва да бъде. Сега очакваме да видим каква санкция ще наложи областният управител на Разград, тъй като това е негово правомощие”, подчерта Симеонов. Той отбеляза, че когато депутатите са обединени, винаги постигат високи резултати.

Симеонов припомни, че на председателят на ДПС са налагани санкции и на предишни избори, но се предвиждат твърде скромни финансови глоби. „В тази връзка НФСБ предложи промяна в Наказателния кодекс - повишаване на санкциите и дори затвор за използване на език, различен от българския за предизборна агитация. За съжаление, това не беше прието в зала. Отново ще настояват за промяна на НК за повишаване на санкцията”, заяви Симеонов и добави: „Скромните глоби явно насърчават такива нагли нарушители на закона като представителите на ДПС”.

Според него ДПС няма да си вземе поука след финансовата санкция. „Те разбират само от дърво, тояга, сериозни санкции и затвор. Това е шайка от престъпници, докопали се до сравнително влиятелни позиции в държавата и обществеността. Мисля, че времето на ДПС е преброено”, подчерта още председателят на НФСБ. По думите му, при така формираното мнозинство няма да има проблеми и при следващи нарушения народните представители отново ще сезират ЦИК.

„Искам да благодаря на колегите от ръководствата на другите групи, които се подписаха, а именно на г-н Зеленогорски, Красимир Велчев, Таско Ерменков и БСП, Магдалена Ташева и Атака. За пореден път да използвам случая да укоря въздържанието на АБВ и на БДЦ, което не им прави чест. Те не постъпиха като българи”, каза още Валери Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови