Свалиха скандалния списък с десетки ЕГН-та на икономисти и юристи

Александра Маркарян 16 април 2014 в 12:44 10016 2

Списък, ЕГН
Списъкът с лични данни на десетки икономисти и юристи беше свален от интернет. (Адресите и ЕГН-та, фигурирали в списъка, са заличени от OFFNews)

Скандалният списък с лични данни на повече от 100 български икономисти и юристи, качен за свободно ползване в интернет, бе свален малко след огласяването му.

Както OFFNews писа, в списъка фигурираха ЕГН-та, адресите и телефоните на икономиста Владимир Каролев, националния омбудсман Константин Пенчев, на бившия кмет на район "Студентски" в София Венцислав Дудоленски, на починалия през 2004 г. министър на отбраната (1992) Александър Сталийски, на бившия председател на Административния съд в София област Анелия Ананиева-Сръндева.

Омбудсманът Константин Пенчев е един от хората с откраднат подпис и ЕГН, който фигурира в списък на партия, послужил за регистрация за изборите за Европейски парламент. За да се регистрира, всяка от партиите и коалициите трябваше да внесат депозит и подписка с не по-малко от 7000 подписа.

Скандалът с масово фалшифицираните списъци на партии и коалиции избухна преди дни, когато Централната избирателна комисия пусна регистър, чрез който всеки може да провери по ЕГН дали фигурира в някой от списъците.

След масово подаваните жалби от прокуратурата обявиха, че започват разпити на хората, които са събирали подписи в полза на различни партии.

За всеки от сигналите ще бъде образувано досъдебно производство, като освен назначаването на графологични експертизи, ще бъдат разпитвани и хората, събирали подписите за съответната партия срещу чиято подписка има сигнал.

За съставянето на документ с невярно съдържание и фалшифицирането на подписи в Наказателния кодекс е предвидено наказание до 3 години затвор, а когато става въпрос за използването на чужди лични данни, наказанието може да достигне и до 8 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews