СЕМ следи 43 телевизии и радиа за предизбораната агитация

OFFNews 24 април 2014 в 16:20 3147 4

Георги Лозанов, председател на СЕМ.

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха днес споразумение за прозрачно и обективно отразяване на кампанията.

То предвижда в периода на предизборната кампания СЕМ да наблюдава как се отразява започващата официално утре предизборна кампания за евровота.

Регулаторът ще следи спазват ли се изискванията на Изборния кодекс, както и на Закона за радиото и телевизията.

"Наблюдението има за цел да установи съответствието на предизборното поведение на доставчиците на медийни услуги с медийното и с изборното законодателство при провеждането на кампанията. То ще обхваща и спазването на основни професионални стандарти и принципи, изискванията за обективност, равнопоставеност и баланс в програмите при представянето на политическите претенденти и при отчитане на многообразието на мненията", пише в договорът.

СЕМ си е избрал да наблюдава общо 43 телевизионни и радио програми - сред тях са националните БНР и БНТ и техните подпрограми, телевизия "Алфа" на "Атака", която се води обществена, всички частни телевизии и радиа с национален обхват и няколко регионални.

Частните телевизии, върху които ще има мониторинг, са:

1. БТВ.
2. Нова телевизия.
3. ТВ7.
4. Нюз7.
5. България Он Еър.
6. СКАТ.
7. Канал 3.
8. ТВ Европа.
9. ТВ .
10. ТВ Видин.
11. БТВ екшън
12. Скат .
13. Телевизия Око.
14. Евроком.
15. Евроком Царевец.
16. Пловдивска телевизия Тракия.

Изборът на програмите, включени в наблюдението, е на база степента на влиянието им върху общественото мнение, уточняват от СЕМ.

„Убедена съм, че няма да има нарушения и че на базата на това споразумение и този мониторинг след изборите ще можем да отчетем, че сме провели прекрасни европейски избори по европейски правила”, коментира председателката на ЦИК Ивилина Алексиева.

„Интересно ми е да видя определени български медии, които през последната година имаха склонност да заемат откровени политически позиции как и дали ще могат да се върнат към балансираността и равнопоставеността, които изисква добрият европейски тон“, каза председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Той напомни, че европейската препоръка е за равнопоставеност и балансираност при представянето на кандидатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови