Първанова: Не трябва да чакаме Европа да реши проблемите на хората с увреждания в България

OFFNews 24 април 2014 в 16:59 2376 2

Най-добрият начин за решаване на проблемите с достъпната среда на хората с увреждания е да не се чака европейско законодателство. Трябва да се работи на национално ниво.

Това каза на среща с представители на Съюза на инвалидите в Пловдив евродепутатът и лидер на НДСВ е Антония Първанова.

Тя обясни, приложението на Конвенцията на хората с увреждания създава затруднения в България. Първанова добави, че тази конвенция е ратифицирана от България, но цялостното въвеждане на тази конвенция изисква над 40 милиарда евро, „защото е важно всички установени канали на комуникация и отношения в обществото, да бъдат преосмислени, така че да бъдат достъпни“.

Първанова обясни, че за хората с увреждания достъпът и комуникацията с администрацията и съдебната система трябва да бъдат персонализирани. Тя добави, че това е един много сериозен момент - на преосмисляне и реорганизация на заобикалящата ни среда и обществените отношения.

Лидерът на НДСВ каза също, че според нея, не може да се създаде добро национално законодателство по темата, ако самите организации на хората с увреждания не участват в процеса на подготовка на и на вземане на решения и то не само на централно, но и местно ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!