Почти всички партии са крали подписи. Какво да правим, ако сме жертва?

Николаос Цитиридис 14 април 2014 в 21:21 17191 14

Ако открием злоупотреба с нашите лични данни в подадените списъци от партиите и коалициите за евровота, трябва да подадем жалба към Комисята за защита на личните данни или прокуратурата.

Това заяви пред OFFNews Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Жалба в прокуратурата може да подадете в устен или писмен вид, а към КЗЛД може да го направите и в интренет на страницата на комисията.

След като днес от Централната избирателна комисия за пръв път пуснаха онлайн система за проверка за това дали наши лични данни не са използвани неправомерно от партии и коалиции, стана ясно, че стотици хора са употребени от политиците.

В електронната поща на ЦИК също са постъпили около 50 сигнала за злоупотреба.

Без знанието на гражданите, почти всички партии, регистрирани за вота през май, са използвали ЕГН-та, подписи и имена, без знанието на уж подписалите се.

Какво прави ЦИК с подписите след като са предадени от партиите?

След като партиите подадат подписите в ЦИК, от комисията изпращат списъците в Главна Дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), където трябва да бъде проверено дали името и ЕГН-то сътоветстват. ГРАО няма как да проверява дали името и ЕГН-то са сложени със съгласието на съответния подписал се, каза Нейкова.

Бърза проверка на OFFNews в онлайн платформата на ЦИК установи пък, че  ЕГН 1111111111 се е подписал не един, а цели шест пъти в подписките на ПП "Атака". По думите на Нейкова в този случай става дума за техническа грешка, която ще бъде поправена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!