Пеевски втори в евролистата на ДПС, водач е Филиз Хюсменова

Марина Юнакова 17 април 2014 в 15:10 3393 9

Лютви Местан

Листата на ДПС за европейските избори ще се води от заместник-председателя на партията Филиз Хюсменова.

Това съобщи на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан.

Втори в листата е Делян Пеевски, трети – Неджми Али, четвърти - председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк. Пета е Искра Михайлова, шести – Станислав Анастасов.

След шестата позиция листата на ДПС е следната: 7. Айсун Авджиев; 8. Елисавета Кехайова; 9. Селим Мусак; 10. Яшар Асан; 11. Дениз Хайрула; 12. Андрей Георгиев; 13. Хали Халиев; 14. Анна Благоева;  15. Александър Несторов; 16. Алисе Асанова; 17. Мустатафа Карадайъ.

Основната цел на ДПС ще бъде излъчването на 3-ма европейски представители, а с по-добра мобилизация на кампанията, както заяви лидерът на ДПС, е възможен и 4-ти представител от партията.

Пеевски не е медиен монополист

Относно номинацията на Делян Пеевски за европедутат Местан коментира, че тя е продукт на единодушно решение от 25 областни структури на ДПС. Според думите му, те са издигнали кандидатурата на  реалния човек и политик Пеевски, а не този, когото виждат като сатанизиран образ. Лидерът на ДПС заяви, че евентуално отхвърляне на кандидатурата на Пеевски би нарушило фундаментални принципи на либерализма и демокрацията.

Отправих силна препоръка - няма да използвам по-краен израз - Пеевски да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС. Струва ми се, че препоръката, повтарям няма да използвам по-силна дума, е чута и научих от вестниците, че той вече не е собственик и на вестници, каза лидерът на ДПС.

Лютви Местан твърди, че Пеевски не е бил част от икономически кръгове, участвали в трансформацията на държавната собственост в частна в началото на демокрацията, тъй като тогава депутатът е бил непълнолетен.

Той отрече Делян Пеевски да осъществява медиен монопол, тъй като според проучванията му депутатът от ДПС притежава 0.5 процента от медиите, тоест в "5-6 вестника", които "скоро ще бъдат продадени".

"Направих анализ, че 0.5 % - дори и по-малко - не могат да бъдат представени като медиен монопол. Коя телевизия е собственост на Делян Пеевски? Аз съм първият политик от ДПС, който каза, че не приема разграничението семейни медии от медии на Делян Пеевски. Приех безусловно, че медиите са на Делян Пеевски. Тогава питам коя телевизия е собственост на семейството на Пеевски? ТВ7 не е собственост на Пеевски, не го бъркайте с други фигури", каза Местан.

Местан коментира и срещата му "на кафе" с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали. Според него събитието е профанизирано от медиите, тъй като кафето би трябвало да е символ на политически диалог. За него реакциите, появили се след срещата, са знак за неестествено състояние на политическия живот.

Лютви Местан заяви, че ДПС стои твърдо зад кабинета Орешарски, независимо дали управлението има проблеми или не.

Местан: нямаме по-голяма зала

ДПС не може да бъде обвинено в преднамерен подход, твърди Местан във връзка с вчерашното заседание на партията, на която бяха поканени само "избрани медии".

Тази пресконференция се провежда в същата зала, в която вчера в продължение на 4 часа и половина Националният предизборен щаб на ДПС в присъствието на 28 областни председатели на партията обсъди номинираните кандидати и взе решение за окончателната подредба на листата. Тази зала едвам ни побра. Искам сега да си представите тук да има още 46 души, които заседаваха. Това не би било възможно. Не разполагаме с по-голяма зала и възможности да осигурим отворено заседание на Централния предизборен щаб, на което да присъстват всички желаещи медии. Съображенията бяха единствено свързани с капацитета на залата и нищо повече, твърди Местан.

Ако някои от медиите са се почувствали засегнати, аз изразявам съжаление, но не мога да променя тази реалност. Не бихме могли да бъдем уличени в преднамерен подход. Сред медиите, които наблюдаваха пряко заседанието, бяха медии с най-различен профил – от национална телевизия до „Капитал дейли”. Това е достатъчно обяснение защо ДПС не може да бъде обвинено в преднамерен подход, каза Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!