Кюстендил на протест срещу избора на "това нещо Бат Сали" за депутат

Offnews 09 октомври 2014 в 07:51 6013 18

Кюстендил на протест срещу
Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, взе депутатско място от Кюстендил едва с 864 гласа, което е малко над 1% от пуснатите гласове.

С патриотични песни и черешово топче на централния площад в Кюстендил рано тази сутрин започна протест срещу избирането на Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, като депутат от Кюстендил. Той взе мандат едва с 864 гласа, което е малко над 1% от пуснатите гласове.

"Някой може ли да ме убеди, че това е български закон, след като е насочен срещу българските граждани", коментира пред bTV кметът на Кюстендил Петър Паунов

Той смята, че Кюстендил е "осквернен". "Прилага се политически натиск. Ако имаше формула, нямаше осмата политическа сила да вземе мандат. ДПС упражнява натиск върху тези, които са изработили закона и работят с формулата", каза Паунов и заяви, че настоява ЦИК да преразгледа изборните нарушения, за да не бъде пращан в Кюстендил депутат от ДПС.

"Мажоритарната система дава възможност всеки да гласува за конкретен човек. Оказа се, че 60 хил. души в Кюстендил не са гласували преференциално, а са избрали Бат' Сали. За това съм поканил 60 хил. души да кажат кой от тях е гласувал за Бат' Сали", каза още Паунов.

По думите му изходът от ситуацията е да се анулират резултатите от секциите в Турция.

"ЦИК ни натриса това нещо Бат' Сали. Не виждам чии интереси той ще защитава в нашия край. Тук няма мюсюлмани, не искаме ислямизация. Тук, от Кюсендил, ще тръгне битката за България. Той е представител на ДПС, ние тук сме християнски край, няма да го допуснем. Няма да отстъпим крачка назад", коментира един от протестиращите.

На площада в Кюстендил те изкараха черешово топче, но заплашиха да извадят и оръдие, което първо ще бъде насочено срещу ЦИК. Протестиращите опънаха плакати с надписи: „Кюстендил е град на патриоти, нищо общо с ДПС и Бат Сали”, „Край на подмяната” и „Бат Сали вън от парламента”.

С протест заплашиха и жители на Дупница граждани също заплашиха с протест. 

Цветозар Томоров от ЦИК поясни, че в случая няма подмяна на вота на хората. Това изкривяване се получава заради метода, по който се изчисляват мандатите. "Проблемът е, че има регионално разпределение и след това национално преразпределение, когато се взимат гласовете извън страната. Имаме несъвършена система на изчисляване на мандатите. Това не е справелдливо, но е обективен резултат от един математически метод", обясни Томов.

Според него методът работи по-добре, ако има бариери и по места и ако избирателните райони са еднакво големи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!