Кандидатът на РБ Мария Ачкова: Няма да позволя нашествие на Лафки в "Средец"

Юлиана Ончева 29 октомври 2015 в 16:14 12126 10

Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на район "Средец" Мария Ачкова се явява на балотаж в неделя срещу Виргиния Стоянова от ГЕРБ. Ачкова постигна най-високия резултат на РБ в София - тя има 33,99% подкрепа след първия тур, а Стоянова - 38.97%. 

Г-жо Ачкова, по-рано днес стана ясно, че ЦИК е объркала партията ви в съобщението си, че Ви допуска на балотаж. Вие от коя партия сте все пак, да знаят хората? 

Аз съм от ДСБ, но вече се чувствам като Алиса в страната на чудесата на тези избори. 

Ще победите ли в неделя?

Щом се явявам, вярвам, че ще победя. Подобни малки разлики лесно стават обратими, това вече се е случвало в "Средец".

Как постигнахте този висок резултат? 

С ентусиазъм, с професионализъм и с мойта местна кандидатура - аз съм човек от "Средец", имам доста приятели и познати, които могат да гарантират за мен. Знае се какво съм работила, как, с какво съм се занимавала. 

Някои хора сигурно знаят, други не. Разкажете какво сте работила, нещо повече за себе си? 

Юрист съм, завършила съм в Софийския университет, имам и магистратура по европейско право. Работила съм 15 години на различни нива на администрацията. Била съм в областната администрация, откъдето имам представа от рестутиционните закони, работила съм в Комисията за борси и тържища, в застрахователния надзор, бях юристконсулт в район "Средец", напуснах в началото на мандата на сегашния кмет. До лятото бях в управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие". Задълженията ми бяха да контролирам как кметовете в България правят обществени поръчки по европейските фондове.  

И как ги правят?  

Проблемът, както знаем е в цяла България - това е хоризонтален проблем в страната. Той беше и повод през 2013 г. да бъдат спрени средствата по оперативната програма. Наложи се да направим проверки на всички обществени поръчки и да наложим финансови корекции, за да се увери ЕК, че може да пусне парите. Участвах непосредствено в този процес. Приживяла съм одита на еврокомисията. 

Защо се кандидатирате за кмет?

Работата с еврофондовете е много специфична, един юрист рискува да загуби другите си професионални умения. Да не говорим за голямата натовареност, от която човек се изчерпва. Затова напуснах през лятото и смятах да започна частна практика като юрист. След това обаче дойде номинацията от ДСБ- Средец. И аз реших - тъй като става дума за нашия квартал, в който живеят родителите ми, семейството ми, прятелите ми, поне съм длъжна да се явя първо на вътрешния избор в рамките на ДСБ. 

С кого се състезавахте там? 

С Маргарита Гутева, която е била предишен кмет на "Средец". 

Сигурно много добре познавате проблемите на района, кой е най-големият?

В "Средец" има комплекс от проблеми. От една страна в района е инвестирано доста по големите инфраструктурни проекти, които Столична община изпълнява. От друга - като всеки център, той е притиснат от доста страни. Хората, които живеем в него, усещаме този натиск постоянно. Колите, които няма къде да паркират, магазините, които трудно се зареждат, кварталните градинки не са добре поддържани, тротоарите...

Кварталните градинки например не се управляват от районния кмет, не е дадена възможност и на хората от района да участват. Най-известната програма, която цели да се стимулира гражданското участие в поддържането на междублокови пространства, е "Зелена София". Но за 2015 г. от район "Средец" са подадени всичко на всичко 4 проекта, три от които са отхвърлени. Само една градинка в комплекс "Яворов" е одобрена. Това според мен се дължи на недобра информираност на гражданите. Това е също едно от нещата, които искам да подобря в работата на районната администрация - по-добра комуникация с гражданите, активни информационни кампании за правата на хората, за да се стимулира гражданското участие и да се използва гражданската енергия. 

Предстоят промени в администрацията, ако станете кмет, така ли?

По-скоро промяна в стила на работа. В програмата ми е предвидено да се направи граждански съвет към районния кмет, който да подпомага дейността му. И да има регламентиран прием на граждани, както беше, когато аз работех в администрацията на района. 

Имате ли готов екип вече? 

Мой принцип е, че за да избереш най-добрия, трябва да има конкуренция. Така че - ще има конкурсно начало при назначаването и всеки кандидат ще бъде равнопоставен с другите. 

Ако станете кмет, ще продължите ли тенденцията да гоните малките будки, за да ги сменяте с "Лафка"? 

От самото сформиране на тези Лафки съм обявила бойкот и никога не съм купила и една минерална вода от там. Да, искам да има единен дизайн на лавките и будките, защото е по-красиво и по-хармонично. Но няма да позволя нашествие на Лафки в "Средец".

Има много неща, които трябва да се променят. Например плановете какво ще се прави в квартала да бъдат публично достъпни, не само със схемичка, от която хората нищо не могат да разберат, а и с обяснения какво точно се предвижда. Тази идея ми дадоха архитекти. 

Как ще работите с Йорданка Фандъкова, ако станете кмет? 

Надявам се добре. Имам доста опит в професионалните си отношения с представители на различни партии. Никога досега не съм имала конфликти. В това отношение нямам проблем, мисля, че съм достатъчно добра като администратор и достатъчно възпитана като личност, за да имам конфликти в работата. 

С какво ще започнете работа в общината? 

Първо трябва да се види какво е започнато и трябва да се продължи. Какви са финансовите възможности. Първо ще се довършат нещата - в момента тече един ремонт на 18-та детска градина, доста тежък. Като приключи, ще има и нова поръчка за оборудването. По въпроса за детските градини смятам, че общината би могла да подпомогне родителските кооперативи - на родителите, които сами си отглеждат децата. Много лесно може да стане, имам опит в европейските програми, мога бързо ще се ориентирам къде може да се кандидатства. 

Приоритет са и тротоарите, достъпността им. Особено с детска количка сега те не са много лесни за преодоляване. Част от хората, с които се срещам, искат и уличките около "Иван Асен Втори" да станат зелена зона, за да спре паркирането на коли там. 

В градската градина пък няма детска площадка. Тя беше демонтирана, още през май обществеността получи обещание, че до август ще има поне две нови площадки. До ден днешен няма. Зимата не е най-подходящото време да се слагат катерушки, но трябва да се получи информация кога и как ще стане, защо е забавено и т.н.

Не мога да реша сама проблемите на хората, но мога да ги поставям. Ще разчитам на сътрудничеството със Столичния общински съвет и на кмета като изпълнителна власт. 

Ако общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева надраска Паметника на съветската армия, ще го изчистите ли на другия ден?

Не. Ще отговоря максимално административно - това не е в задълженията на районния кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!