Как българите в чужбина могат да гласуват в изборите за Европарламент

OFFNews 18 април 2014 в 20:27 9433 3

Българските граждани в чужбина могат да подават заявление за гласуване на изборите за Европейски парламент извън страната. Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Всеки може да заяви своето желание да гласува чрез попълване и подаване на заявление по образец не по-късно от 29 април 2014 г.

Заявлението за гласуване извън страната може да се получи в българските дипломатически или консулски представителства, както и да се изтегли от сайта на МВнР.

Българските граждани, които искат да заявят своето желание да гласуват в чужбина, могат да направят това и чрез електронната форма на страницата на ЦИК.

Електронните заявления могат да се подават и потвърждават също не по-късно от 24:00 ч. българско време на 29 април 2014 г.

В раздел „Проверка ЕГН” заявителят може да провери дали за посоченото ЕГН има подадено и потвърдено заявление за гласуване в чужбина.

Списъкът на лицата, подали заявление, е достъпен в раздел „Списък на потвърдените заявления за гласуване извън страната” на страницата на ЦИК: https://www.cik.bg/registered.

В кои държави-членки на ЕС се откриват избирателни секции

Австрия - Виена

Белгия - Антверпен, Брюксел, Гент

Великобритания - Лондон, Флиитхампшир, Манчестер, Глазгоу, Дънди, Абърдийн, Бирмингам, Единбург, Колчестер, Чатам, Честър

Гърция - Атина, Солун, Александруполис, Волос, Йерапетра, Кавала, Родос, Патра, Ханя

Дания - Копенхаген, Орхус, Олборг

Ирландия -  Дъблин

Испания - Аранда де Дуеро, Уеркал-Овера, Барселона, Валенсия, Бургос, Валядолид, Колядо, Вилялба, Куеляр, Мадрид, Палма де Майорка, Нава де ла Асунсион, Памплона, Риаса, Сеговия, Аликанте, Гандия, Енгера, Мурсия, Марбеля, Торемолинос, Алкала де Ернарес, Мостолес, Бенидорм, Ел Елхидо, Кастейон,  Сарагоса, Таррагона, Торревиеха, Хатива, Хетафе, Канталехо, Йорет де Мар, Лорка, Малага, Реус, Тафая

Италия - Милано, Рим, Кастелмаре ди Сабия,  Неапол

Кипър - Никозия, Полис-Хрисохус, Пафос, Лимасол, Ларнака, Паралимини

Люксембург - Люксембург

Малта - Валета, Сейнт Джулиан

Нидерландия - Хага

Полша - Варшава

Португалия - Лисабон

Румъния - Букурещ

Словакия - Братислава

Словения - Любляна

Унгария - Будапеща

Германия - Берлин, Хамбург, Мюнхен, Франкфурт, Магдебург

Финландия - Хелзинки

Франция - Париж, Страсбург, Марсилия, Лион, Тулуза, Бордо, Ница

Чешка Република - Прага

Швеция - Стокхолм, Малмьо

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!