Игуменът на Рилския манастир благослови листата на КОД за евровота (снимки)

Симона Костадинова 23 април 2014 в 19:30 7081 7

Игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий благослови кандидатите за евродепутати на коалиция КОД.

Водач на листата на коалицията е лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова, на второ и трето място са председателите на „Обединена България” Илиана Раева и на Социалдемократическата партия - Тодор Барболов. 

В параклиса на Рилския манастир за всичките 17 кандидати на КОД бе обслужена специална литургия.

След това първите 6 от листата- Антония Първанова, Илиана Раева, Тодор Барболов, Ростислава Димитрова, Николай Величков и Жаклин Златанова, се срещнаха с игумена на манастира, за да получат лично неговата благословия, както и да чуят съветите му за благополучие на коалицията в предстоящите избори.

Антония Първанова сподели, че игуменът ги е посъветвал да се предпазят от личните интереси и изкушението, да са изпълнени с вяра и патриотизъм, защото "смирението на личните амбиции отваря пътя към благосъстоянието на цялата нация".

Илиана Раева пък добави, че новата коалиция има за цел да защитава българските, а не партийните интереси в Европарламента. Тя каза, че смята да се бори за мястото си на евродепутат със спортен дух и няма намерение да използва непорочни политически практики, като подчерта, че КОД не се притеснява от антиреклама, черен пиар и лъжи.

Първанова допълни, че коалицията е решила да освети листата си, защото вярва, че в днешно време хората, и особено политиците, трябва да са по-смирени. Тя каза, че са решили това да се случи точно в Рилския манастир, защото смятат, че така показват уважението си към традициите, вярата и българщината.

"В много объркани времена живеем, където хората много се озлобиха и ние, политиците, също имаме вина за това. Трябва много дълбоко да се замислим дали искаме да оцелеем ние - като общество и като народ, и кои са нещата, които са важни за нас, като приоритет, за да се случи това оцеляване. Защото в момента от това противопоставяне, междуличностни конфликти и скандали не остава време да кажем кое е важно за народа ни и страната ни.”, заяви Първанова.

От КОД обясниха, че целта, която си поставят на предстоящите евроизбори, е младите хора на България да влязат в управлението на страната, макар и косвено. Това е и причината от коалицията да имат толкова много млади хора в листата си - средната възраст на 17-те им кандидати за евродепутати е 37 години.

„Според нас младите трябва да придобият по-голямо самочувствие, както и да тренират на всички нива в управлението на страната ни, за да може да се свободи страната и народа ни от статуквото на старите партии, олигархични връзки, зависимост и така нататък. На това сме заложили и може би имаме най-младата листа", казаха от коалицията.

Междувременно стана ясно, че коалиция КОД ще бъде №17 в бюлетината на изборите за Европейски парламент: „17 е бройката на българските евродепутати, това е прекрасен номер. 17 = 8 – знакът на безкрайността и дано това ни донесе късмет”, коментира Антония Първанова.

Видео от благославянето на 17-те кандидати за евродепутати на коалиция КОД- можете да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови