И данните на омбудсмана откраднати за партийна подписка

Николаос Цитиридис 15 април 2014 в 15:46 12562 8

Личните данни на омбудсмана на България Константин Пенчев са били откраднати за партийна подписка. 

Пред OFFNews Пенчев каза, че освен неговите, са откраднати и данните на още един служител.  

Този път в епицентъра на скандала са "ПП Национал-демократична партия", за които стана ясно, че няма да участват на изборите през май заради фалшифицирана подписка. Лидери на движението са бившата съпруга на Волен Сидеров Капка Сидерова и нейният син Димитър Стоянов.

"Трябва да наводним институциите с жалби и оплаквания. Съветвам всички граждани, които като мен са с откраднати от партиите лични данни, да сигнализират ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата", коментира Пенчев.

"Това е ужасяващо, което се случва. Сигнализирах прокуратурата, КЗЛД и ЦИК. За мен този въпрос се подценява от институциите. В България ставаме свидетели на един пазар на лични данни. Този скандал ще доведе съвсем до обезверяване на хората. До липса на вяра във всякакви институции и, не дай боже, до ниска избирателна активност. Хората в един момент ще се отчаят и ще си кажат, че щом за регистрацията крадат данни, какво остава за изборите. Въпросът е много сериозен и трябва да се направи един обществен дебат на тази тема и да престане веднъж завинаги. Не предполагам откъде могат да са взели моите лични данни. Никога не съм се подписвал в някакви подписки и не съм си давал личните данни. Самият факт, че са посегнали на моите данни, говори, че крадат без да се замислят и без да знаят какво правят", коментира Константин Пенчев. 

Омбудсманът е един от стотиците български граждани, чиито лични данни са откраднати в подписки на партии за регистрация за евровота. 

Само вчера употребените от политици хора бяха стотици, а сигналите за няколко часа в електронната поща на ЦИК бяха десетки. 

От Централната избирателна комисия излязоха със светкавично решение, че при нарушение и кражба на лични данни трябва да се подаде сигнал до КЗЛД и прокуратурата. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови