Борисов: Гласувам си за моята партия и за добри отношения с Русия

Offnews 05 октомври 2014 в 13:15 12092 13

Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас в 78-мо училище в Банкя. 

"Пожелавам на всички политически партии да не купуват гласове. Всички българи да излязат да гласуват, да има висока избирателна активност, не след това да мрънкаме и да се оплакваме от това или от онова. Надявам се, повтарям още веднъж, заради избирателната активност, купуването на гласове да увисне във въздуха, защото високата избирателна активност това ще го унищожи и след като видим утре по някое време или вдругиден, когато станат готови резултатите, и дойдат и от чужбина. Първата задача – да спре това безвремие, защото тези служебни правителства без парламент, без подкрепа не могат да управляват, даже много направиха в една подобна ситуация. Дали ще може да се постигне едно стабилно управление. Ние ще участваме само, ако можем да участваме в стабилно управление. Такива разни Орешарски тип коалиции не би трябвало да се получават и ако днес не се изпълни тази задача, това означава след това нови предсрочни избори. Ако има нови предсрочни избори аз от сега заявявам, че няма да допусна ГЕРБ да участва в кампания. Хората гласуват после толкова. Но вече няма да има какво да се поправя в държавата, това е последният ѝ шанс. Втори шанс няма след този избор", каза още той, цитиран от "Фокус". 

Борисов уточни, че трябва да се прекрати практиката на тези служебни правителства "без парламент и без подкрепа не могат да отговарят на изискванията на българските граждани".

Лидерът на ГЕРБ обясни, че партията му няма да дава пресконференция тази вечер в НДК. 

„Не виждам защо харчат пари за тази пресконференция, тя спокойно може да е утре вечер или във вторник вечер, когато има резултати, когато има заявени позиции. Не е от неуважение или от някакъв фасон. Ние ще бъдем в централата, но довечера няма нищо да е ясно”, коментира още Борисов.

На въпрос каква е вероятността да има нови предсрочни избори и да влезем в цикъл на политическа криза Борисов отговори: „Ние сме в цикъл на политическа криза от по-миналия февруари, когато вторият, третият и четвъртият се опитаха, като любител на кучетата – Чобаново – Орешарово – Овчарово правителство, да решават проблемите и видяхте докъде докараха държавата. Последният шанс на тази държава е днес да гласуват хората, виждате дори не агитирам за нашата партия, да гласуват, да дадат на някой много гласове - на няколко, ако трябва, за да могат да направят стабилно управление. В противен случай декември – нови избори, ние само ще се явим да гласуваме”.

Относно това, ако ГЕРБ няма мнозинство и се направи правителство на малцинството – дали ГЕРБ ще подкрепи това правителство, Борисов отговори: „Ще подкрепя първата партия. Ако ни победи БСП днес, веднага я подкрепяме. Ако ДПС ни победи – веднага ги подкрепяме, ако Реформаторите днес са първи – безусловно ги подкрепям – какво искат”.

На въпрос дали очаква от другите партии да подкрепят ГЕРБ, Бойко Борисов коментира, че това е въпрос на политическа култура. На въпрос как оценява изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент, Борисов коментира, че тя може да изпита всички членове на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!