Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

8% от чакащите за трансплантация не доживяват операцията

OFFNews 17 февруари 2015 в 17:25 3568 0

Снимка БГНЕС

Марияна Симеонова

Между 7 и 8% от чакащите за трансплантация не доживяват операцията. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова.

В момента в листата на чакащите за трансплантация са 938 души.

През последните няколко години Агенцията отчита ръст на броя на трансплантациите, като през 2014 г. те са били 79. За сравнение, през 2013 г. са извършени 39 трансплантации, а година по-рано – само 19.

44 от извършените през миналата година трансплантации са бъбречни от трупен донор, а 12 – от жив донор. 18 пък са трансплантациите на черен дроб от трупен донор. Осъществени са и 4 сърдечни трансплантации.

По линия на европейската мрежа Евротрансплант от 2013 г. до момента сме изпратили за трансплантация четири черни дроба, две сърца и един бял дроб, за които не са открити подходящи реципиенти в България.

През последните пет години броят на служителите в Агенцията по трансплантация са намалявани на два пъти, което затруднява работата, обясни Симеонова.

Не искаме увеличаване на хората, но се опитваме да оптимизираме работата със служителите, с които разполагаме, допълни Симеонова.

От август миналата година Агенцията работи по проект за подобряване на ефективността.

Проектът е на стойност над 150 000 лева с близо 130 000 лева от Европейския социален фонд.

Проектът трябва да приключи през август тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews