Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

69% от младите лекари готови да напуснат България

OFFNews 16 юни 2015 в 21:56 3901 6

69% от младите лекари в България не са мотивирани да останат в страната, независимо от промените за специализациите, които предвижда новата наредба на здравното министерство.

Това става ясно от анкета сред 1000 студенти, млади лекари и специализанти, проведена от Асоциацията за развитие на медицинската общност и организацията на младите лекари между март и май 2015 г.

В анкетата са участвали 326 студенти по медицина, близо 300 лекари без специалност, 300 специализанти и 126 специалисти, обясни председателят на Асоциацията на развитие на медицинската общност и специализант д-р Деян Попов.

Анкетата не е представителна, но със сигурност показва проблемите пред младите лекари.

Близо 60% от участниците в анкетата са категорични, че новата наредба на здравното министерство е по-добра от досегашната. Въпреки това половината от анкетираните не вярват, че наредбата ще доведе до положителна промяна.

Според 23% от участниците в анкетата специализациите в България са по-добри като подготовка в сравнение с тези в чужбина.

Новата наредба за специализантите, която беше приета тази година, не е съвършена, но е крачка в правилната посока, коментираха специализанти по време на дискусия за трудностите пред младите лекари.

Според нея новите специализанти няма да заплащат обучението си. Въпреки това много млади лекари се обучават по старата наредба и са задължени да заплащат за специализация.

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков предстои министерството да обсъди и приеме облекчения за специализантите, като се предвижда държавата да заплаща таксата за най-дефицитните специалности – анестезиология, патоанатомия, спешна медицина, инфекциозни болести, педиатрия.

Това облекчение ще засегне около 200 специализанти, уточни Пенков.

Стремим се към това младите лекари да получават достойни пари и добро образование, категоричен е зам.-министърът.

По думите му по условията на новата наредба на специализация вече са приети 520 медици и има още около 150 незаети места.

Друг проблем пред младите лекари е, че болниците не са стимулирани да наемат специализанти, тъй като те не могат да полагат труд официално пред Здравната каса. Те допълват, че би ги мотивирала заплата между 1000 и 1500 лева на месец, каза още Деян Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!