350 000 българи са болни от рак

OFFNews 21 октомври 2014 в 18:28 4527 7

350 000 са болните от рак у нас, сочат последните данни на Българското онкологично дружество (БОД), представени на състоялата се днес дискусия "Присъда ли е диагнозата рак".

В страната ни няма единен национален план за борба с рака, посочи председателят на БОД проф. Антон Дудов по време на събитието.

"Да се знае във всеки един момент с каква апаратура разполагаме, с какви възможности за лекарствено лечение разполагаме и какви са перспективите в обозримото бъдеще, за да може да го напаснем към броя болни, към тяхното разположение в страната", призова той, цитиран от БНР.

По време на дискусията стана ясно, че в Онкологичната болница в София има 17 нови апарата за лъчелечение, но са ни нужни поне още 15, за да бъдат лекувани болните без прекъсване. 

"Неточното и недостатъчно снабдяване с лекарства заради неявяване на фармацевтичните компании на търговете заради ниските цени - тази политика би се променила с централизиране на търговете, иначе имаме набор от медикаменти, но понякога те затрудняват ежедневната работа. Онкологично болният не може да чака", добави проф. Галина Куртева от Онкологичната болница в София.

Очаква се само за 6 години заболеваемостта от рак в света да нарасне с 50%. Данните сочат, че две трети от този процент ще бъдат в развиващите се страни и тези в преход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови