230 огнища на "син език" в страната

Ивайло Анев 21 август 2014 в 08:11 2243 0

Огнищата на "син език" в страната вече са 230 - в 22 области на страната. Получено е разрешение за ваксинация от Европейската комисия (ЕК) и предстои да се осигури ваксината за щама. От около 2000 са смъртните случаи на животните. Заразата не е опасна за хората, съобщават от Министерството на земеделието и  храните (МЗХ). 

Днес в МЗХ ще заседава координационният щаб, създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев във връзка със сложната обстановка в страната, предизвикана от заболяването "син език".

Ще бъде разгледано актуалното състояние на разпространението на заболяването, както и ще се обсъдят конкретни мерки за преодоляване на болестта.

На среща със фермери преди няколко дни Грудев заяви, че дълго време заразата е крита.

"Заболяването е констатирано през юни, до края на юли вече е обхваната половината страна, но въпреки това дълго време никой не говореше за "син език" и за проблема със заболяването", заяви тогава министърът. Според него не са взети необходимите мерки за предотвратяването на заразата и това е основната причина да се стигне до епидемия в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови