Шефът на БЛС: Москов не трябва да налага контрол с „лов на вещици“

OFFNews 09 август 2015 в 15:42 3312 4

„Ловът на вещици“ в българското здравеопазване не е най-добрият начин за контрол от страна на ресорното министерство. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР.

Изказването му е по повод отнетия преди дни лиценз на частната болница „Папуров“ в Търговище, след като беше доказано, че е източвала пари от Здравната каса.

След дълга проверка, която е започнала през 2007 г., стана ясно, че някои лекари са пристъпили закона. За съжаление, тук страдат и пациенти и заради постъпки на дадени лекари, страдат всички, коментира д-р Грозев.

„БЛС ще помогне на колегите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място. Ние ще се стремим да помогнем на колегите. Управителният съвет и аз лично ще разговарям с директорите на други лечебни заведения и ще съдействам колегите ни да бъдат наети на работа“, подчерта той.

Управителят на БЛС призна, че Централната етична комисия няма необходимото, за да изпълнява това, за което е създадена, затова ще бъдат предложени промени в Устава. На този етап действията на етичната комисия имат само препоръчителен характер към регионалните комисии, обясни той.

Според Грозев сред предложенията за промени, свързани със здравната реформа, сливането на болници трябва да има пожелателен характер.

Ако едно лечебно заведение дава комплексно лечение, не виждам защо трябва да бъде сливано, категоричен е управителят на БЛС.

По думите му обаче националната здравна карта трябва да бъде изработена, тъй като няма друг начин да се докаже качеството на едно лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови