Учени: Прясното мляко не заздравява костите

Повече от 3 чаши на ден могат да доведат до ранна смърт, показва проучване

OFFNews 29 октомври 2014 в 13:25 15365 17

Прясното мляко не намалява риска от фрактури на костите. Пиенето на повече от три чаши мляко на ден може да доведе до ранна смърт, предупреждават учени на база изследване, публикувано в Британското медицинско списание и цитирано от Би Би Си.

Изследването е проведено в Швеция. То показва, че жените, които пият повече от три чаши мляко на ден всъщност е по-вероятно да счупят кост от тези, които пият две чаши или по-малко мляко.

Учените предупреждават, че работата им може да доведе до предположения, но не трябва да се възприема като доказателство, че консумацията на много мляко предизвиква фрактури.

Млякото е препоръчвано като добър източник на калций от много години, но учените не са категорични, че консумацията му допринася за заздравяване на костите.

Шведските учени изследвали хранителните навици на 61 400 жени от 1987 до 1990 г. и на 45 300 мъже през 1997 г. и наблюдавали здравето им през следващите години. Участниците трябвало да попълнят въпросник, в който да дадат информация за обичайните си хранителни навици и консумацията на прясно и кисело мляко и сирене. След това изследователите засекли как се увеличават фрактурите и колко от участниците в изследването са починали в следващите години.

В последвалия 20-годишен период, през който са били наблюдавани жените, резултатите показали, че при тези, които пиели повече от три чаши прясно мляко на ден (680 мл) имало и повече фрактури в сравнение с жените, които пиели по-малко прясно мляко. Групата на пиещите много мляко се оказала и с по-висок риск от смърт.

Водещият изследването професор Карл Майкълсън от университета в Упсала казва: "Жените, които са пили три или повече чаши мляко на ден има двойно по-голям риск от смърт към края на периода, обхващащ изследването, от тези, които са пили две или по-малко чаши прясно мляко".

"И при тези, които пият много прясно мляко има 50% по-висок риск от бедрени фрактури", допълва той.

Мъжете, изследвани в продължение на 11 години, показали подобна тенденция.

Обратната тенденция била наблюдавана при хората, които консумирали повече кисело мляко - при тях имало по-нисък риск от фрактури.

Проф. Майкълсън казва, че резултатите могат да се дължат на захарите в млякото, които според някои изследвания ускоряват застаряването на населението.

Все пак учените уточняват, че проучването не отразява влиянието на физическата активност или други навици на изследваните, които влияят на състоянието на костите или създават рискове за ранна смъртност. Увеличаването на индекса на телесна маса също не е бил взет предвид в това изследване.

Млякото и млечните продукти осигуряват 50-60% от калция в диетата ни. Знаем, че недостатъчният прием на калций води до остеопороза и затова хората трябва да бъдат насърчавани да консумират балансирано петте основни хранителни групи, сред които млечните продукти са ключови, отбелязват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

17

Supermag

03.10 2018 в 18:36

Това явно са някакви нови изследвания!