Тристранката ще обсъжда идеите на Петър Москов за здравното осигуряване

OFFNews 23 февруари 2015 в 07:55 5384 4

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Петър Москов, министър на здравеопазването.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда днес идеите на здравния министър Петър Москов за промени в Закона за здравното осигуряване.

В края на миналата година Москов предложи крути мерки срещу хората, които не плащат здравните си вноски.

Идеята му е държавата да даде шестмесечен гратисен период на гражданите, които желаят да възстановят здравноосигурителните си права, като платят задълженията си само за три години назад, според сегашния ред.

След гратисния период ще се дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване - от 2000 г.

"Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница - лечение за около 50 000, 100 000 или 200 000 лева - вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас", даде пример Москов.

Той предлага неплащащите да имат право само на спешна помощ, както и разделянето на здравните услуги на основен пакет и допълнителен.

Тристранката ще обсъжда още проект, с който държавните служители ще могат да сключват колективен трудов договор и ще получат правото да стачкуват. Сред другите теми е въвеждането на електронна трудова книжка и промени в наредбите за отчитане на трудовите злополуки и професионалните болести. 

НСТС се събира за първи път от 3 месеца прекъсване. Заради липса на заседания на съвета работодателите заплашиха, че ще напуснат тристранката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови