Създадоха робот, който убива вируса ебола за 2 минути (видео)

Ивайло Анев 09 октомври 2014 в 11:22 19775 12

Роботът, който унищожава вируси.

Болници в Тексас са въвели в употреба почистващ робот, който за 2 минути убива вируса ебола.

Машината излъчва ярка UV светлина, която унищожава бактериите там, където човешка ръка няма как да достигне.

Наричат го “малкия Мо” – роботът, който се превърна в незаменим помощник в борбата срещу вирусите. Мо излъчва светлина 25 хиляди пъти по-ярка от слънчевата.

Само за 5 минути, лъчите, които роботът излъчва, дезинфекцират всички повърхности в помещението. Вирусът на ебола не е толкова устойчив, затова и само след 2 минути “в компанията” на Мо той е унищожен.

Невъзможно е човек да почисти всеки сантиметър от стаята. Мо го постига чрез UV-лъчи, споделя създателят на робота Марк Стибич.

Действието на робота е много просто – той излъчва вълни в радиус от 3 метра, които разрушават ДНК-то на опасните вируси. Само 2 минути са достатъчни, за да е сигурно, че в помещението вече няма зараза.

Повече от 270 души по света умират всеки ден, в следствие на зарази, получени в болница. Затова и роботът, който убива вируси, се радва на голяма популярност както сред пациентите, така и сред болничния персонал.

Роботът вече се използва в повече от 250 болници в Съединените щати, включително и в тази в Далас, където беше настанен първият в страната заразен с ебола. Цената му обаче никак не е ниска – малкият Мо струва 104 хиляди долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!