„Спрете кафето и цигарите за 3 дни и ще си платите здравните вноски“

OFFNews 17 юни 2015 в 15:51 12290 34

Снимка БГНЕС

Една здравна вноска на месец е 16.80 лева. По размириците гледах големи групи хора все с кафе и цигари. Ако си ги спестите за три дена, ще имате за здравни вноски. Това заяви здравният министър Петър Москов в коментар за критиките, според които хората не си плащат здравните вноски, защото нямат финансовата възможност.

Ако ми вменявате социална вина, приемете, че като човек искам да защитя всички хора, които независимо какво им дава системата през годините са били коректни спрямо закона. Ако аз и вие сме се осигурявали всеки месец, то няма причина някой друг да не го е правил, подчерта министърът.

По думите му тези, които смятат, че държавата изнудва за плащането на здравни вноски назад във времето, и изказванията, че системата е недофинансирана, си противоречат взаимно.

Москов коментира и смяната на ръководството на Окръжна болница в София.

Уволнението не е персонално, а е като всяка друга смяна на ръководство на болница. Сменят се шефове на банки и това се смята за обичайно, но като се смени директор на болница, изведнъж става държавен въпрос. Нямам една причина за смяната на директора на „Св. Анна“, а 7 млн. и всички в КТБ.

По повод липсващите ваксини Москов обясни, че Турция ще ни дари безвъзмездно 100 000 ваксини и по този начин проблемът е решен до края на годината.Турция пък има нужда от друг вид ваксина, която ние ще им предоставим.

Проблемът с ваксините се появи отново, след като нито една фирма не се яви на обявения от здравното министерство търг за фирма доставчик.

Ваксините, които ще получим, са същите по вид, с които са били имунизирани децата досега. Те ще са в България в понеделник, допълни Москов.

За следващата година ще очакваме отрано фармацевтичната индустрия на влезе в преговори - държавата няма да се поддава на изнудване. Ако имат желание да реализират търговската си дейност в България, да се явят на търг, подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!