Румяна Тодорова става и.д. управител на НЗОК

Нели Чолашка 20 февруари 2015 в 09:29 6257 1

Д-р Румяна Тодорова

Мандатът на д-р Румяна Тодорова като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде удължен до избора на нов управител на Касата, решиха депутатите днес.

На извънредното заседание на комисията във вторник председателят ген. Стоян Тонев обяви, че ще поиска становища от правната комисия и от юристите в парламента за това дали е възможно д-р Тодорова да продължи да изпълнява задълженията си до избора на нов управител.

Причината за решението е създалото се напрежение в сектора заради забавяне на плащания към болниците и аптеките след изтичането на мандата на Тодорова на 12 февруари, тъй като няма кой да разписва плащанията.

В началото на днешното заседание Даниела Дариткова предложи промени в решението от 10 юли 2013 година за избор на управител на касата, в което се заличава датата 12 февруари 2015 г., а се записва "избиране на нов управител на НЗОК".

Д-р Емил Райнов от БСП напомни, че в сряда, когато бяха приети правилата за избор на нов управител на касата, те алармираха, че управляващите са проспали два месеца и сега има проблем заради липсата на действащ управител.

"Къде бяхме и какво се случи за 48 часа. Преди 48 часа вие ни обяснявахте как няма никакъв проблем. Тук трима председатели на здравната комисия обясняваха, че няма проблем", коментира Райнов.

Нов директор на Касата трябва да бъде избран до края на месеца и се очаква това да се случи следващия петък - 27 февруари.

Председателят на здравната комисия ген. Стоян Тонев обясни, че в ГЕРБ се обсъждат две предложения за шеф на НЗОК - директорът на Втора градска болница и бивш зам.-директор на Касата Глинка Комитов и на бившия директор на регионалната каса в Пловдив Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!