Първи случай на смъртоносния вирус MERS в Гърция

OFFNews 23 април 2014 в 14:15 19834 8

Първи случай на смъртоносния вирус МЕРС в Гърция

Първи случай на заразяване със смъртоносния коронавирус MERS беше регистриран в Гърция, съобщиха световните агенции.

Заразеният е 69-годишен грък, който живее в град Джида в Саудитска Арабия. Мъжът е пристигнал в Гърция на 17 април и е бил приет за лечение в болница, след като състоянието му се влошило.

Преди десет дни 45-годишен мъж почина от вируса MERS в Саудитска Арабия. Така броят на загиналите от вируса достигна 93 души. Лабораторно потвърдени са 243 случая по света.

Гръцките власти следят с повишена готовност за нови заболели от вируса MERS, като Институтът за обществено здраве вече е изпратил препоръки до всички Центрове за обществено здраве и до общопрактикуващите лекари в страната.

Особеното при симптомите на вируса MERS е, че те не се различават значително от симптомите на други на респираторни заболявания. Сред тях са тежка кашлица, затруднено дишане и повишена температура.

Близкоизточния респираторен синдром се отнася към групата на коронавирусите, които предизвикват грипоподобни заболявания. През 2012 г. беше признат за патогенен за човека. Коронавирусите включват в себе си както вируси, които предизвикват простудни заболявания, така и вируси, които предизвикват атипична пневмония SARS. Новият вирус няма пряко родство с нито един от известните коронавируси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови