Проверка на МЗ установи, че има инсулин в аптеките

OFFNews 30 април 2015 в 19:57 1945 0

Проверка на здравното министерство е установила, че в складовете има налични количества инсулин, съобщиха от ведомството.

Проверката е направена след постъпилите множество сигнали за липса на инсулини в аптеките.

Стриктно се изпълнява задължението да се осигуряват необходимите количества инсулини съобразно потреблението в България. Показателно е, че доставените за месец април количества надхвърлят с 25% средното месечно потребление за страната, коментират от министерството.

Оттам уверяват, че в складовете има инсулин и ако има сигнал за липса в конкретна аптека, ще бъде извършена проверка на място.

Според експерти противоречието се получава от това, че се извършва паралелен износ на инсулин, с което се цели производителите му да го продадат на много по-висока цена извън България.

Според пациентски организации след като се вдигне шум около изчезването на инсулина, той ще се появи отново в аптеките, но проблемът ще остане нерешен в дългосрочен план.

В същото време от здравното министерство обявиха, че ще се направи нов опит да се регулира паралелният износ на лекарства, след като съдът върна поправките в закона. Този път ще бъде съставен списък на медикаменти, които ще подлежат на контрол, за да не се стига до изчезването им от аптеките, обясниха от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови