Отпаднаха най-спорните промени в Закона за здравното осигуряване

OFFNews 16 април 2014 в 17:39 1557 0

Промени в Закона за здравното осигуряване

Отпаднаха най-критикуваните текстове от проекта за промяна на Закона за здравното осигуряване. Това стана ясно от одобрените от Министерския съвет проектопромени в Закона, които ще бъдат предложени за гласуване от Народното събрание.

Става въпрос за плащането на болниците по различни цени преди и след надхвърлянето на прогнозния им лимит, както и заплащане от Здравната каса на онколекарствата и нови медикаменти, само ако за тях е договорена отстъпка.

В промените в закона е заложено намерението да бъде закрит Националният съвет по цени и реимбурсиране, както и откриване на ново лечебно заведение само с решение на здравния министър още на ниво инвестиционно намерение.

В проектопромените е включено удължаване на практикуване на лични лекари без специалност се удължава с пет години. На общопрактикуващите лекари, които не са се зачислили за придобиване на специалност „Обща медицина“, ще бъде даден срок от 1 година от влизането в сила на закона, да направят това.

Друга част от премените са свързани с подобрение на контрола на здравната система. Връщат се договорите за определяне на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, както и реда за контрол за изпълнение на договорите между между Здравната каса и изпълнителите на медицинска помощ.

Освен това текстовете ще създадат законова основа за това здравният министър да организира изграждането и поддържането на информационната система за въвеждане на електронна здравна карта на пациентите.

В проектозакона са включени и текстове за това в здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за сираци и др. да се наблюдават децата с хронични заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови