НЗОК с проверка в „Софиямед“ след сигнал за източване на Касата

Вероника Шербанова 22 октомври 2014 в 19:30 19576 16

Здравната каса е започнала проверка в болница „Софиямед“ след сигнал за източване на Касата.

Това съобщиха за OFFNews от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За източването на пари от Касата от страна на „Софиямед“ съобщи пред „Господари на ефира“ пациентка, лекувана в болницата.

Тя обясни, че е насочена към частната болница от лекар със симптоми като шум в ушите и секреция.

Приета е за лечение за 4 дни в стационара на „Софиямед“, но само по документи, тъй като всяка вечер се прибира вкъщи.

При изписването си пациентката поискала да види епикризата. След като я получила обаче, тя забелязала, че са вписани дейности, които не са извършване, в това число и оперативна намеса.

В епикризата се посочва, че съм оперирана на 3 октомври между 16.00 и 20.09 часа. Аз по това време бях на системи, пътувах до вкъщи и след това гледах телевизия, обяснява пациентката.

В документа обаче подробно е описано какви точно дейности са извършени по време на несъществуващата операция.

„Под локална анестезия с Лидокаин 2% се направи разрез на лявата ТМ в долно-задния квадрант. Изтече сериозен секрет от тъпанчевата кухина. Поставиха се капки и се постави стерилна превръзка“, се казва в документа. Според него операцията е извършена от д-р Христов.

Жената обяснява и че вписаните симптоми не са тези, с които е приета. Вместо това е записано, че има световъртеж и залитане.

Според епикризата жената е преминала и през прегледи от кардиолог и анестезиолог, каквито тя твърди, че не са направени.

В документа се казва още, че пациентката е изписана в подобрено общо състояние и след спокоен постоперативен период.

Епикризата е подписана от началника на Отделението по Ушно-носно-гърлени болести д-р Иван Йорданов, както и от д-р Батмаз.

За да има по-добър ефект от лечението от болницата й препоръчват да премине още 4 дни лечение. За целта обаче тя трябва да използва ЕГН-то на свой близък и да подпише декларация от негово име, защото иначе би било сложно да се лекува повече от четири дни. Така ще се води, че се лекува друг пациент, но всъщност лечението ще се прилага на нея.

Пациентката се съгласява и използва ЕГН-то на сина, като подписва и декларация от негово име. Декларацията е подписана е от д-р Батмаз.

Така лечението продължава още 4 дни. Жената обаче е категорична, че няма подобрение на състоянието й и че след това е вдигнала температура.

От Здравната каса обясниха, че по случая е започнала проверка. Срокът за приключването й обаче е 30 дни.

Едва след това ще може да се коментира какво е установила тя. Това обаче не означава, че няма да бъде направена и по-цялостна проверка на лечебното заведение, посочиха от НЗОК.

Поискахме коментар и от болница „Софиямед“ и очакваме отговор.

Свързахме се и с председателя на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз д-р Петко Загорчев, който обясни, че за да се сезира Комисията, трябва да има официално подаден сигнал до нея за нарушения, за да се изискат необходимите документи от болница „Софиямед“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!