НЗОК обеща до седмици да осигури лекарство за рядка онкоболест

OFFNews 17 юни 2015 в 12:17 3477 0

Здравната каса обеща да разреши проблема с медикамента Jakavi, който е включен в Позитивния лекарствен списък, но реално не се заплаща от Касата.

За проблема съобщи Елена Дянкова, която написа отворено писмо до управителя на НЗОК Глинка Комитов, в което разказа борбата на баща си с рядкото онкологично заболяване миелофиброза.

Мъжът трябва да приема скъпоструващо лекарство, което е одобрено за Позитивния лекарствен списък и трябва да се заплаща от държавата, но заради юридически проблеми това не е факт.

В бюджета на Касата за тази година не е предвидено и заплащането на медикамента и това може да стане едва от началото на 2016 г., а лечението за един месец в момента струва 13 000 лева, които са непосилни за близките на болния.

Според Дянкова обаче това може да коства живота на баща й, тъй като при заболяването миелофиброза всеки ден е важен.

Пред OFFNews Дянкова обясни, че е опитала да осигури лекарството за баща си и по други начини. Обърнала се е към фирмата производител с молба за отстъпка, опитала е да включи баща си и в програми на други държави в ЕС, които заплащат лечението с медикамента. Навсякъде обаче са й отговорили, че след като медикаментът е включен в Позитивния лекарствен списък, държавата е поела отговорност да го осигурява.

От Здравната каса посочиха, че се опитват да уговорят отстъпка от цената за лекарството, тъй като няма данни за ефективността му при лечение на основното заболяване – хронична миелофиброза, а повлиява само един от симптомите – увеличена слезка.

В момента цената на Jakavi е 100 пъти по-висока от тази на лекарство, прилагано за лечение на заболяването, уточниха от Касата и увериха, че предстои среща с Елена Дянкова, на която да се изясни казусът.

В понеделник Дянкова се е срещнала с подуправителя на Здравната каса Димитър Петров, който е обяснил каква е процедурата държавата да започне да заплаща за медикамента.

НЗОК и Българския лекарски съюз трябва да сключат анекс към рамковия договор за тази година, за да се включи хроничната миелофиброза в клиничната пътека за левкимии при възрастни и в процедурата за проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с процелна противотуморна терапия.

Това е първият пациент, който е потърсил лекарството и затова за момента не е сключен този анекс.

От Касата вече са изпратили писмо до БЛС.

От НЗОК са обещали на Дянкова, че до няколко седмици проблемът може да се разреши.

Пред OFFNews Елена Дянкова обаче заяви, че се надява това да е истина, но според нея е много вероятно да не се случи реално, тъй като преди няколко месеца вече е получавала обещанието проблемът да бъде решен до седмици.

Не може държавата да се занимава с други неща, преди да е осигурила живота на гражданите си. Не сме фалирала държава. Има огромен бюджет, а как се управлява той е вече друг въпрос, каза Дянкова.

Тя обясни, че не смята да се отказва и ако е необходимо, ще организира протест, за да бъде чута от институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови