Москов понижи нивото на отделението за бебета в "Софиямед"

OFFNews 12 май 2015 в 11:51 3588 0

Снимка Булфото/Миро Златев

Късно снощи министърът на здравеопазването Петър Москов е разписал заповед за понижаване на нивото на компетентност на отделението по неонатология на болница "Софиямед", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Той е взел това решение на база доклада от проверката на Столичната регионална здравна инспекция в болницата.

Проверката на здравната инспекция е потвърдила, че капацитетът на отделението не отговаря на второ ниво, каквото имаше досега, затова ще бъде понижено на първо.

Това на практика означава, че в отделението няма да могат да остават бебета с проблемно развитие и майки с рискова бременност.

Проверките и санкциите за родилното отделение на частната болница "Софиямед" започнаха, след като акушерка от неонатологията на лечебното заведение преби 4-дневно бебе.

Проверката на Столичната РЗИ беше разпоредена, след като "Медицински одит" и ГИТ установиха редица нарушения в трудовите правоотношения със служителите в отделението и в частност с провинената акушерка.

В доклада на здравната инспекция се посочва, че структурата и устройството на отделението за новородени, оборудването и медицинската апаратура, както и броят на персонала отговарят на първо ниво на компетентност спрямо медицински стандарт по "Неонатология". Болницата има 14 дни да обжалва заповедта на министъра.

Средният брой раждания в "Софиямед" за последните 3 години е 318 новородени на година. За март и април тази година за четири новородени се е наложило да бъдат преместени в други болници за специализирани грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови