Москов обеща реформа в посока плащане за качество в здравеопазването

Нели Чолашка 18 ноември 2014 в 12:36 6156 1

Петър Москов

"От следващата година започва реформа в посока от заплащане за услуга към заплащане за резултат. Това не е път, който може да бъде извървян за година".

Това обяви в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов, който се включи в дебата по актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Желанието на мнозинството е този път да бъде започнат пътя, да има ясни крайъгълни камъни и те да бъдат извървявани във времето, уточни Москов.

Той обеща, че бюджетите на Здравната каса и на Министерството на здравеопазването за следващата година няма да бъдат под нивата на актуализираните за тази година бюджети.

Москов пое ангажимента още в края на този или в началото на другия месец да внесе следния пакет: доклад за здравето на нацията, концепция за реформи в цялата система, ясни цели как се променят недобрите данни за здравето на нацията от доклада.

"Броят болници, броят лекари, начин на финансиране на лекарства и т.н. трябва да са следствие от ясните цели, които си задаваме следствие на яснотата, че има лоша картина, свързана със здравните показатели на нацията, уточни министърът.

Той обяви още, че ще търси широка политическа подкрепа за пакета от мерки за реформа в здравеопазването.

Преди него Хасан Адемов от ДПС предупреди, че такива политики като здравеопазването изискват надпартийно съгласие. 

Семир Абу Мелих от ГЕРБ призова да се ползва европейския опит, когато се прави реформа в здравеопазването, а не да се открива топлата вода. В Холандия има най-доброто здравеопазване и не защото вноската е 20%, там е 8.6%, а защото средствата се управляват добре, уточни той.

Касата не може да изпълнява контрол повече от това, което й е разписано, ние не сме следствие, каза от парламентарната трибуна шефът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Според нея касата е подала достатъчно сигнали до прокуратурата. „От спрени плащания през 2010 касата е загубила почти всички дела, които са финализирани към момента. Това струва няколко милиона лева”, отчете още Тодорова.

Тя напомни, че от октомври 2013 няколко пъти е дала предложения за повишаване контролната дейност на касата.

В актуализацията на бюджета на Здравната каса са заложени допълнителни 100 милиона лева за изплащане на задълженията на касата към болници и доставчици на лекарства и консумативи.

Половината от тях са предвидени за болнично лечение. 25 милиона – за лекарства и диетични храни, 15 милиона за лечение на онкоболните и 10 милиона за медицински консумативи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови