Москов: Няма да вдигаме здравната вноска

OFFNews 29 януари 2015 в 10:53 4814 3

Разпространената информация за това, че здравната вноска ще се вдигне с 5% от 2016 г., е невярна, това е недоразумение. Това заяви пред БНТ здравният министър д-р Петър Москов.

Министърът обясни, че това, което се променя, е не задължителната вноска, а сумата, заплащана от държавата за лицата, които осигурява.

Става дума за това, че държавата трябва да стане коректен платец, уточни той.

По думите му правителството е наясно, че задължителният процент за самоосигуряващите се трябва да бъде достигнат и от групите, за които плаща държавата – деца, пенсионери, военни, социално слаби и др. Затова промяната, която се налага, е държавата да повишава през годините вноската си, докато тя достигне процента на минималния осигурителен доход, който е задължителен за самоосигуряващите се, каза министърът.

Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупвани в продължение на много, много години и трябва да намерят своето разрешение, коментира Москов.

По повод изявленията от миналата седмица с искане за оставка на здравния министър от лидера на ДПС Лютви Местан и от КНСБ Москов посочи, че би подал оставка във всеки един момент, когато конкретната му работа не води до резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!