Москов: Кметовете да гарантират, че спешните медици няма да бъдат бити

OFFNews 03 декември 2014 в 20:57 9010 8

Д-р Петър Москов

Представител на местната власт трябва да гарантира, че когато линейка отива да оказва спешна помощ след сигнал, медиците няма да бъдат бити. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов по повод поредния случай на насилие над спешен екип във Врачеш.

Москов изрази позицията по време на заседанието на парламентарните комисии по здравеопазване, социална политика и по бюджет и финанси, които приеха на първо четене бюджета на държавата и бюджета на Здравната каса за 2015 г.

При поредния случай на насилие над спешни медици лекарка е била нападната и бита от двама роми при посещение на бременна пациентка в ботевградското село Врачеш.

Бесен съм, че кметът не е успял да гарантира сигурността на екипа. Това няма да се повтори, но не защото нещо се е променило, а защото линейката няма да отиде отново там, подчерта Москов.

Много се съмнявам, че в селото отново ще отиде линейка от Спешна помощ-София област, ако кметът на Врачеш не е лично там, за да осигури сигурността на лекарите, каза Москов.

По повод бюджета на НЗОК за 2015 г. Москов обясни, че независимо, че са намалени с 80 млн. лева, те са повече от парите за Здравната каса за тази година заедно с актуализациите на бюджета.

Първоначално са планирани с 80 млн. лева повече от сега, защото бюджетът е сравняван с тазгодишния, без да се извади сумата, с която са разплатени старите задължения за 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови