Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Москов: ЕС ни дава 85 млн. евро за реформа в Спешната помощ

5 болници са държали парите си в КТБ

OFFNews 15 януари 2015 в 18:13 6707 2

Европейският съюз ни отпуска 85 млн. евро за реформа в Спешната помощ. Това съобщи по време на заседанието на здравната комисия в парламента здравният министър д-р Петър Москов.

Тези пари ще са част от Европейската стратегия за здравеопазването, която трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала до края на януари, посочи Москов.

По повод проблемите със сигналите, подавани на телефони 112 и 150, Москов каза, че министерството е дало два месеца за решаването на проблемите, които са от технически характер.

Друг приоритет е концепцията за електронното здравеопазване, която е готова и вече е одобрена от Европа, обясни министърът.

По думите на Петър Москов проверка на болниците в страната е показала, че редица лечебни заведения използват много от парите, които получават от Здравната каса, за немедицински цели. Като пример той посочи болницата в Благоевград, която заделя 2,5 млн. лева за „външни услуги“. Болницата в Пловдив пък заплаща за „външни услуги“ 3 млн. лева.

Добре е парите от здравни вноски да отиват само за медицинска дейност, за закупуване на медикаменти и консумативи и за заплащане на медиците. По-малко разумно е тези пари да отиват за отопление, осветление и за „външни услуги“, коментира Москов.

Един собственик трябва да отговаря за своята собственост, но това е идея, за която засега говорим само в работна обстановка и подлежи на анализ и обсъждане, уточни здравният министър.

Москов посочи още, че се обсъжда и премахване на специализираните комисии ТЕЛК.

Във висока степен на готовност сме да започнем общественото обсъждане на тези промени, но не се знае дали те ще срещнат подкрепа. Вече е създадена работна група съвместно със социалното министерство и ще се използва компилация от европейския опит. Няма причина лицензиран лекар със специалност и определен стаж, който може да диагностицира, да лекува и да проследява едно заболяване, да не може да даде експертиза за това до каква степен това заболяване инвалидизира, каза Москов.

До средата на годината ще бъдат въведени електронни търгове за лекарства в болниците, като се очаква това да намали разходите на лечебните заведения за медикаменти с около 20%. С тази електронна платформа ние даваме възможност на болниците да постигнат добра цена, ако досега не са могли да го постигнат, и възможност на средния бизнес да може да навлезе на този пазар и да се стигне до реална конкуренция. Когато имаме четири фирми, които доставят лекарствата, имаме нещо различно от пазар, коментира той.

В отговор на депутатски въпрос министърът обясни, че има 5 болници, които не спазили разпореждането на финансовото министерство и са държали голяма част от парите си или всичките си пари в КТБ.

Гарантирам, че ръководствата на тези болници ще бъдат санкционирани.

Работна група, която да премине през целия позитивен списък – Касата да заплаща за цялостното лечение за определено заболяване. Ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечението на определено заболяване, стойността им ще бъде заплащана на 100% на медикаментите с най-ниска цена. Ако пациентът има желание да се лекува с друг медикамент, той ще доплаща цената над заплащаната от Касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews