Лекарският съюз със сигнал за дискриминация срещу държавата

OFFNews 08 април 2014 в 18:55 1412 0

Председателят на БЛС Цветан Райчинов

Българският лекарски съюз внесе иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация. Жалбата е заради решението на държавата ще внася половината от здравната вноска на няколко категории лица, които осигурява, обясниха от БЛС.

Осемте категории лица ще бъдат осигурявани с вноска върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица.

В тези категории попадат децата до 18-годишна възраст или докато завършат средно образование след навършването на тази възраст, студентите – български и чуждестранни, редовно обучение до 26-годишна възраст, докторантите редовно обучение по държавна поръчка, хората, получаващи месечни социални помощи, задържаните под стража и лишените от свобода, лица в производство за предоставяне на статут на бежанец, родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалид със загубена работоспособност над 90% и др.

Според БЛС с разпоредбата, според която на тези хора няма да се заплаща пълна здравна вноска, държавата дискриминира хората, попадащи в тези категории, тъй като им предоставя занижено здравно обслужване, компенсирано само за сметка на изпълнителите на здравна помощ.

В същото време тази политика на държавата предполага натрупване на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване и оказва влияние върху качеството на здравната помощ, категорични са от БЛС.

В разпоредбата има пряка дискриминация по признак „трудово положение“ и „социален статус“, което е в противоречие с Конституцията, допълват от Лекарския съюз.

БЛС поиска Комисията за защита от дискриминация да задължи държавата да внася на тези категории граждани същите осигуровки, каквито внася за останалите работещи и работодатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови