Лекарският съюз: Идеята за твърди бюджети на болниците е абсурдна

OFFNews 14 април 2014 в 15:51 1458 0

Цветан Райчинов

Идеята да се въведат твърди, фиксирани бюджети на болниците е абсурдна. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Идеята за въвеждане на твърди бюджети на лечебните заведения беше обявена преди няколко дни от председателя на Надзорния съвет на Здравната каса и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

С въвеждането на фиксирани бюджети ще има по-справедливо разпределение на средствата и по-добър контрол. Не е изключено в някои болници да се появят листи на чакащи, но в цял свят е така, посочи Пенков.

Ако има листи на чакащи, то тогава Министерството на здравеопазването трябва ясно и категорично да определи критериите за това кой случай ще бъде определян като спешен, кой – като неотложен, и кой – като планов, категоричен е Райчинов.

Листите на чакащи в лечебните заведения са обичайна практика в световен мащаб, която позволява да се прогнозира изразходването на бюджетите на болниците, обясни здравният министър Таня Андреева.

В тези случаи болниците оказват пълен обем на лечение хоспитализираните, а здравната вноска покрива определен пакет дейности, допълни Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews