Лекари излизат на протест срещу листите на чакащи

OFFNews 06 април 2015 в 15:37 2227 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Лекари от цялата страна ще излязат на символичен протест във вторник срещу новата методика в здравната система, която предполага разделянето на здравния пакет на три части – базов, допълнителен и спешен.

Новата методика предполага въвеждане и на листи на чакащите за заболявания, които не налагат спешна намеса, като пациентите ще могат при желание от тяхна страна да не чакат, а да заплатят за лечението си и да бъдат лекувани веднага.

Акцията ще се проведе на 7 април, когато се отбелязва Световния ден на здравето.

Моделът трябва да остане поне такъв, какъвто е в момента, а после да се търси решение за подобряване на ситуацията, обявиха организаторите на протеста от Българската болнична организация, Сдружение на общинските болници и Националната асоциация на частните болници.

Те се обявиха и против новата методика за заплащане на болниците, според която ще се заплаща 95% от медицинската помощ за миналата година.

По думите им по досегашния модел парите следват пациента, а според новия модел пациентите ще трябва да следват парите и да търсят болница, в която да има достатъчно финансиране.

Организаторите на протеста подчертаха още, че вече са започнали подписки на лекари и на пациенти в цялата страна против новата методика.

Те подчертаха, че Здравната каса трябва да стане независим орган. В момента в НЗОК има около 3000 служители, затова е по-добре тя да стане отдел в Министерството на здравеопазването, какато беше преди, казаха те.

Те допълниха, че в методиката за листи на чакащите не са определени точни правила за съставянето им и всяка болница сама решава.

Това не работи за никой от нас. Методиката ще затрудни финансирането на болниците и ще доведе до фалити, подчерта председателят на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт доц. Стайко Спиридонов.

Първо трябва да се направи остойностяване на медицинската услуга. Това ще доведе до реално ценообразуване. В момента никой не знае какво се продава на НЗОК, а НЗОК не знае какво купува, подчерта той.

По думите му болниците в България не са много. Много са леглата в тях. Затова трябва да се направи здравна карта, която обаче досега никой не е успял да направи.

Най-скъпата част от една болница е нейната инфраструктура. Затова е добре да има частни болници, тъй като държавата не плаща за инфраструктура, коментира доц. Спиридонов.

Той допълни, че трябва задължително да се въведе самоучастие в здравеопазването. Ако пациентите не заплащат допълнително за здраве, никога няма да можем да регулираме разходите, категоричен е той.

В здравната система има 2 млрд. лева нерегламентирани плащания. Аз обаче оправдавам лекарите, които вземат допълнително пари, защото не е нормално лекар с 15-годишен стаж да получава под 900 лева заплата, каза още Спиридонов. 

Невъзможно е болниците да са на печалба. Никой не би искал да види такова нещо. Частните болници едва успяват да изплатят разходите си, а често в края на годината теглят кредити, за да се разплатят, коментираха организаторите на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!