Как да избираме слънцезащитните продукти

OFFNews 21 юни 2015 в 11:20 6580 0

Снимка sxc.hu

Само 43% от хората знаят какво означава SPF, а повечето хора не разбират голяма част от написаното на етикетите на слънцезащитните продукти, според ново изследване на JAMA (The Journal of the American Medical Association), цитирано от сп. "Time".

Изследователи от Northwestern University Feinberg School of Medicine са попитали 114 души, отишли в дерматологичната клиника през лятото на 2014 г. Въпреки че 93% са купили слънцезащитен продукт същата година, повечето показали съществени "дупки" в познанията си за защитата от вредното влияние.

1. UVB лъчи

"Хората смятат, че SPF е еквивалент на всичко", казва д-р Ропал Кунду, един от авторите на проучването и дерматолог в Northwestern University Feinberg School of Medicine. SPF означава много: слънцезащитният фактор измерва способността за филтриране на UVB лъчита, които са свързани със слънчевото изгаряне и рака на кожата. Но SPF измерва само UVB лъчите и не ви казва нищо за защитата от UVA, казва Кунду.

2. UVA лъчи

Най-неразбираемата част от етикетите на слънцезащитните продукти е UVA. UVA е около нас всеки ден; може да проникне през стъклата на прозорците, допълва тя. Подобно на UVB, UVA също увеличава риска от рак на кожата, но, за разлика от UVB, изобщо не се филтрира от озоновия слой, казва Кунду. UVA не причинява слънчево изгаряне, но води до потъмняване и остаряване на кожата, защото прониква по-дълбоко в кожата и има по-голямо влияние на колагена.

Има само един начин да разберете дали слънцезащитният продукт, който сте избрали, осигурява UVA защита: ако пише "широкоспектърен". Само 34% от хората обаче са го посочили в изследването като мотив за избор на даден продукт, но точно това е критично важно, отбелязват лекарите. Ако не пише, че е широкоспектърен, вероятно продуктът ви не осигурява защита от UVA.

Повечето активни съставка в слънцезащитните продукти осигуряват защита срещу UVB и само малка част осигуряват защита и срещу UVA.

Кунду казва, че използва натурални слънцезащитни продукти, SPF 30, активна съставка цинков оксид, които физически, а не химически, блокират лъчите. Цинковият оксид защитава едновременно срещу UVA и UVB лъчи.

3. SPF числа

Защо дерматологът използва само SPF 30? Хората, участвали в изследването, посочват високото SPF число като най-важния фактор, за да предпочетат даден слънцезащитен продукт пред друг, но само 43% от хората знаят какво всъщност означава SPF. Определението е: SPF 30 означава технически погледнато, че можете да стоите на слънце 30 пъти по-дълго, преди да изгорите, отколкото ако излезете без слънцезащитен крем. Важно е и да го нанасяте отново, а не само веднъж, преди излагане на слънце, казва Кунду.

SPF 15 не е наполовина по-малко ефективен от SPF 30, както смятат 39% от участвалите в проучването. SPF 15 филтрира около 93% от UV-B лъчите; SPF 30 филтрира около 97% от UV-B лъчите и SPF 50 филтрира около 98% от UV-B лъчите. Разликата между SPF 30 и SPF 50 е само 1% подобрение във филтрирането, казва тя, и при положение, че SPF 30 е достъпен на много ценови нива, той е и най-често препоръчвания от дерматолозите.

4. От какво количество имате нужда

За да е ефективна слънцезащитата, трябва да нанесете продукта и на зоните, които не са изложени на слънце, казва Кунду. Въпреки че това е много важно, около половината от запитаните, не знаят за това условие.

В стандартния случай възрастен трябва да си купи неразтворим във вода продукт, със SPF 30, който да нанася на всеки два часа, казва Кунду.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews