Кабинетът одобри концепции за реформи в болничната и спешната помощ

OFFNews 26 ноември 2014 в 16:29 1280 0

Кабинетът одобри Концепцията за преструктуриране на болничната помощ за периода 2015 – 2020 г. и Концепция за развитието на спешната помощ.

Промените в Концепцията за болничната помощ са свързани с подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до лечение болести на органите на кръвообръщението, новообразувания, болести на дихателната система, болести на храносмилателната система, дейности за намаляване на детската смъртност и вида и степента на увреждане при децата като повишаване качеството на неонатологичната и педиатрична помощ чрез осигуряване на високотехнологична апаратура.

Дейностите, свързани със спешна диагностика и лечение ще бъдат насочени към спешната помощ, което включва закупуване на високотехнологична апаратура, телемедицина и др.

В Концепцията е включено още подобряване на капацитета на центровете за лечение на онкоболни.

Предвижда се изграждане на два центъра за лечение на пациенти в будна кома, както и преструктуриране на неефективно използваната леглова база – ще се увеличат леглата за продължително лечение за сметка на тези за активно лечение.

Дейностите ще бъдат финансирани с нереализираните средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с пари от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., от Норвежкия финансов механизъм и др.

В Концепцията за развитието на спешната помощ пък са подобряването на материално-техническата база, готовност за реакция при бедствия, прозрачност и обществен консенсус, развитие на европейската интеграция.

Интегрираният модел за системата за спешна медицинска помощ включва две основни части – извънболнична и болнична част. Всички структури на извънболнична и болнична спешна медицинска помощ ще бъдат определени в Карта на системата за спешна медицинска помощ като елемент на Националната здравна карта.

Извънболничната част включва центровете за спешна медицинска помощ с техните филиали и мобилни спешни екипи, разположени на определени точки, осигуряващи своевременен достъп на населението в обслужваната територия. Болнична част включва развити структури за спешна медицинска помощ в лечебни заведения за болнична помощ – спешни болнични комплекси и спешни болнични центрове.

Инвестициите в инфраструктурата на системата за спешна медицинска помощ ще бъдат осигурени със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!