КРИБ: От Москов виждаме авторикратизъм и разчистване на сметки

OFFNews 30 април 2015 в 19:33 4695 6

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

Уволнението без мотиви на директора на столичната болница „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев е саморазправа с успешен мениджър. Това заявиха от Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) в отворено писмо до здравния министър Петър Москов.

"Последващият анонс беше, че причината за това е, че той не е съгласен със здравната реформа и конкретно със сливането на девет държавни болници. Министърът оповести, че същата съдба очаква всеки, който се противопостави на плановете и идеите на министерството.

Сигурни сме, че всеки демократично убеден гражданин, ще се съгласи с нас, че сигналът, който изпраща тази саморазправа с успешен мениджър, говори за автократизъм, разчистване на лични сметки и дори политически непрофесионализъм, които нито един министър не би трябвало да проявява в своята работа в услуга на българското общество“, подчертават от КРИБ.

Работодателите изразяват и несъгласие с водената от готвената от министъра здравна реформа, както и от начина, по който тя е артикулирана.

От началото на управлението на правителството досега всекидневно сме свидетели на противоречиви изказвания, неподкрепени с икономически и финансови анализи и правни аргументи от страна на екипа на Министерството на здравеопазването, и в частност на министър Москов, посочват от КРИБ.

Те изразяват притеснението си от разделянето на здравния пакет на три – спешен, основен и допълнителен. Според тях това ще доведе до увеличаване на разходите на компаниите за здравни услуги, а служителите ще бъдат принудени да доплащат, без да могат да се възползват от правата си на здравноосигурени.

Работодателите са категорични, че дори и идеята да е била добра, тя не е била разяснена публично и не е била подкрепена от прогноза за въздействието й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови