Има победител за доставката на шествалентната ваксина за бебета

OFFNews 05 ноември 2014 в 16:53 3254 5

Д-р Мирослав Ненков

Има победител за доставката на шествалентната ваксина, която трябва да се постави на бебетата, родени след 1 юни.

Министерството на здравеопазването премина към пряко договаряне за закупуване на ваксината, след като фармацевтичната компания, която е избрана за изпълнител на обществената поръчка за доставка на ваксината не подаде оферта в срок.

В конкурса са се явили две фармацевтични компании и е спечелила фирмата, предложила по-ниска цена. В момента се изчаква 10-дневният срок за обжалване. Ако никой не се сети да обжалва, се надявам моят наследник да подпише договора и да се реши веднъж завинаги с тази драма за шествалентната ваксина, коментира здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Ще има аванс и за началото на годината, докато още няма да е готова обществената поръчка за другата година. Надявам се да има и рамково споразумение, за да може производителите на ваксини да ни вкарат в плановете си. Става въпрос за две-три години, да се спази цикълът на производство на този вид медицински продукт, обясни д-р Ненков. 

Новият имунизационен календар вече е готов и в него е заложена свободата да се решава колко валентна да е ваксината, което трябва да гарантира, че няма да се стигне до подобна ситуация, в каквато сме в момента, посочи министърът.

Според експертите от Националния съвет по имунопрофилактика, петвалентната ваксинация при нашите условия, нашата заболеваемост и нашия огромен процент покрити деца, е добре. Шествалентната ваксина също е добре, още един антиген само с едно убождане, това са хубави неща, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови